Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Objavili planétu s vyššou teplotou ako hviezdy
Zdielať na

Objavili planétu s vyššou teplotou ako hviezdy

Archívna reportáž

Vedci objavili planétu, ktorej teplota je vyššia ako priemerná teplota hviezd v našej Slnečnej sústave.

Planéta, ktorá dostala pomenovanie KELT-9b, je len o niečo málo chladnejšia ako naše Slnko, ale teplejšia ako priemerný červený trpaslík, čo je ďaleko najčastejší typ hviezdy v našej galaxii. O zistení informoval ako prvý magazín Nature.

"Existenciu KELT-9b sme síce zaznamenali už v roku 2014, ale - verte či neverte - trvalo nám až doteraz, kým sme sami seba presvedčili, že tento naozaj bizarný a netradičný svet je v skutočnosti planétou, ktorá krúži okolo inej hviezdy," cituje britská BBC Scotta Gaudiho, šéfa vedeckého tímu z Ohio State University.

Teplota na povrchu planéty KELT-9b je vyše 4300 stupňov Celzia. Konkrétne na tej časti povrchu, ktorá je privrátená k materskej hviezde. KELT-9b totiž svoju polohu voči materskej hviezde nemení a podobne ako náš Mesiac vzhľadom k Zemi, má polovicu povrchu k svojej hviezde privrátenú a druhú odvrátenú.

Planéta KELT-9b je dvakrát väčšia a trikrát hmotnejšia ako Jupiter. Hviezda, okolo ktorej rotuje, je dvaapolkrát hmotnejšia a takmer dvakrát horúcejšia ako naše Slnko. Navyše rotuje tak rýchlo, že by sa podľa Gaudiho nášmu zraku javila značne sploštená.

Súvisiace články

Najčítanejšie