Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bolesť hlavy, nevoľnosť či zubný kaz. Ide pritom iba o stres
Zdielať na

Bolesť hlavy, nevoľnosť či zubný kaz. Ide pritom iba o stres

RÍM / Prejavuje sa ako niektoré choroby či poruchy, ide pritom iba stres. Nečakané prejavy ako bolesť hlavy, nevoľnosť či zubný kaz môže byť iba jeden zo spôsobov, ako telo dáva najavo úzkostný stav, hovoria vedci.

Podľa kliniky Mayo je ukazovateľom stresu bolesť hlavy, ktorá je spôsobená napätím z každodenných problémov. Sprevádzaný môže byť ďalšími príznakmi, ako je stuhnutie svalov či kazenie zubov. 

Prejavy stresu? 

Najlepším spôsobom, ako vyliečiť tento typ bolesti hlavy je odpočinok a zvládnutie stresu, ale pokiaľ sa bolesť stáva neznesiteľná a negatívne ovplyvňuje bežný život, je vhodné vyhľadať pomoc lekára. Ďalším indikátorom stresu môžu byť aj kožné prejavy. "Stres môže vyvolať kožnú vyrážku, často v podobe červených škvŕn alebo žihľavku v oblasti žalúdku, chrbta, ruky a tváre," vysvetľuje psychologička a terapeutka Elizabeth Lombard. 

Pomôcť môže správne dýchanie. K dosiahnutiu maximálneho účinku sa v priebehu dňa päť až desaťkrát hlboko nadýchnite. Taktiež bolesť šije, ktorú zvyčajne pripisujeme dlhodobému vysedávaniu pri počítači, môže byť spôsobené stresom, ktorý vyvoláva svalové napätie. 

Stres môže vyvolať aj zubný kaz, hlavne vtedy ak máte vo zvyku škrípať zubami v priebehu dňa alebo noci. Tento zvyk môže vyvolať poškodenie skloviny. Ďalším príznakom je nevoľnosť. Riešením je trik: nechajte pretekať vlažnú vodu medzi prsty.  

Na zozname je aj pamäť

Chronický stres môže doslova zmenšiť veľkosť hipokampu, ktorý zohráva zásadnú rolu v dlhodobej pamäti. "Našťastie výskumy ukázali, že akonáhle sa zníži úroveň stresu, vracia sa hipokampus k pôvodnej veľkosti," vysvetľuje Lombard. Aby sme si udržali aktívny mozog a chránili ho pred budúcimi úzkosťami, nie je nič lepšie ako fyzická aktivita. Stačí sa prechádzať alebo vyjsť peši schody. 

Súvisiace články

Najčítanejšie