Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V tesnej blízkosti Zeme preletel ateroid s priemerom päť kilometrov
Zdielať na

V tesnej blízkosti Zeme preletel ateroid s priemerom päť kilometrov

BRATISLAVA / Volá sa Florence a je to najväčší doteraz zaznamenaný asteroid v blízkosti Zeme. V prípade zrážky so Zemou by vyvolal rovnakú katastrofu, ako bolo vyhynutie dinosaurov.

Asteroid Florence zamieril k nám a pred pár hodinami boli najbližšie k Zemi. Ak máte čistú oblohu, je viditeľný a môžete ho pozorovať amatérskymi hvezdárskymi ďalekohľadmi. "Asteroid Florence s označením 3122, bol v najmenšej vzdialenosti od Zeme, čo je 18-násobok vzdialenosti Mesiaca," uviedol astrofyzik Jiří Šilha. 

Asteroid mal priemer okolo piatich kilometrov a okolo svojej osi rotuje zhruba dve až tri hodiny. Päť kilometrov však nie je málo. Asteroid, ktorý po zrážke so Zemou spôsobil vyhynutie dinosaurov, bol len dvakrát väčší. 

Florence bol však najväčší asteroid aký spozorovali od začiatku systematického pozorovania nebezpečných objektov v 80-tych rokoch. Astronómovia však katastrofu, aká postretla dinosaurov, vylučujú. Podľa nich nehrozila žiadna zrážka. 

Naposledy sa takto priblížil k Zemi v roku 1890 a opäť bude po roku 2500. Na oblohe ho bude možné pozorovať už v piatok asi 30 stupňov nad obzorom, voľným okom síce nie, ale amatéri sa majú na čo tešiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie