Jar so sebou okrem teplého počasia prináša tiež niekoľko chutných byliniek. Dobrou správou je, že väčšinu z nich nemusíme pestovať, ale rastú vo voľnej prírode. Takou z nich je aj medvedí cesnak, ktorý pomáha ľuďom od nepamäti pri najrôznejších zdravotných ťažkostiach. Prezradíme vám, ako tento všeliek využiť v kuchyni.
Polievka z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:
- Medvedí cesnak
- Cibuľka
- Zemiaky
- Rastlinný olej
- Hladká múka
- Smotana
- Soľ
Postup:
- Nakrájame cibuľku, medvedí cesnak a zemiaky.
- Na oleji osmažíme cibuľku.
- Po chvíli pridáme do hrnca štipku hladkej múky a spravíme zápražku.
- Zápražku zalejeme vodou, pridáme štipku soli a chvíľu necháme povariť.
- Do vody nasypeme nakrájané zemiaky a necháme ich uvariť domäkka.
- Do polievky pridáme medvedí cesnak. Ingrediencie necháme spolu prevariť niekoľko minút.
- Na záver pridáme do polievky trochu mlieka alebo smotany. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom.
Pomazánka z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:
- Medvedí cesnak
- Tavený syr (karička, bambino)
- Maslo
- Kyslá smotana
- 1 strúčik cesnaku
- Mleté štyri druhy korenia
Postup:
- Zmiešame tavený syr, maslo a kyslú smotanu v pomere 4:1:4.
- Umyjeme 10 až 15 lístkov medvedieho cesnaku a pokrájame ich na väčšie kúsky.
- Nakrájame 1 strúčik cesnaku.
- Podľa chuti pridáme mleté štyri druhy korenia.
- Všetky ingrediencie spolu zmixujeme. Na záver do pomazánky pridáme nadrobno nasekané lístky medvedieho cesnaku. Podávame s čerstvým alebo opečeným chlebíkom či bagetkou.
Pesto z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:
- Medvedí cesnak
- Orechy (vlašské, lieskové, kešu, podľa osobnej preferencie)
- Olivový olej (môže byť aj ľanový, lieskový a pod.)
- Soľ
- Chilli
- Citrón
Postup:
- Medvedí cesnak vložíme do sitka a poriadne ho opláchneme pod tečúcou vodou.
- Umytý cesnak otrasieme a necháme chvíľu usušiť. Vložíme ho do vysokej nádoby, v ktorej ho budeme mixovať ručným mixérom.
- Cesnak pomixujeme v nádobe. Pridáme k nemu soľ, citrón a olivový olej.
- Všetky suroviny vrátane pomletých orechov pomiešame v hlbokom tanieri alebo miske. Olej pridáme podľa potreby, aby pesto nebolo príliš husté.
- Pesto skladujeme v chladničke. Môžeme ním dochutiť napr. cestoviny alebo lososa.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)