Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde: Pripravte si z neho nátierku, pesto či polievku
Zdielať na

Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde: Pripravte si z neho nátierku, pesto či polievku

Jar so sebou okrem teplého počasia prináša tiež niekoľko chutných byliniek. Dobrou správou je, že väčšinu z nich nemusíme pestovať, ale rastú vo voľnej prírode. Takou z nich je aj medvedí cesnak, ktorý pomáha ľuďom od nepamäti pri najrôznejších zdravotných ťažkostiach. Prezradíme vám, ako tento všeliek využiť v kuchyni.

Polievka z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

  • Medvedí cesnak
  • Cibuľka
  • Zemiaky
  • Rastlinný olej
  • Hladká múka
  • Smotana
  • Soľ

Postup:

  1. Nakrájame cibuľku, medvedí cesnak a zemiaky.
  2. Na oleji osmažíme cibuľku.
  3. Po chvíli pridáme do hrnca štipku hladkej múky a spravíme zápražku.
  4. Zápražku zalejeme vodou, pridáme štipku soli a chvíľu necháme povariť.
  5. Do vody nasypeme nakrájané zemiaky a necháme ich uvariť domäkka.
  6. Do polievky pridáme medvedí cesnak. Ingrediencie necháme spolu prevariť niekoľko minút.
  7. Na záver pridáme do polievky trochu mlieka alebo smotany. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom.

Pomazánka z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

  • Medvedí cesnak
  • Tavený syr (karička, bambino)
  • Maslo
  • Kyslá smotana
  • 1 strúčik cesnaku
  • Mleté štyri druhy korenia

Postup:

  1. Zmiešame tavený syr, maslo a kyslú smotanu v pomere 4:1:4.
  2. Umyjeme 10 až 15 lístkov medvedieho cesnaku a pokrájame ich na väčšie kúsky.
  3. Nakrájame 1 strúčik cesnaku.
  4. Podľa chuti pridáme mleté štyri druhy korenia.
  5. Všetky ingrediencie spolu zmixujeme. Na záver do pomazánky pridáme nadrobno nasekané lístky medvedieho cesnaku. Podávame s čerstvým alebo opečeným chlebíkom či bagetkou.

Pesto z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

  • Medvedí cesnak
  • Orechy (vlašské, lieskové, kešu, podľa osobnej preferencie)
  • Olivový olej (môže byť aj ľanový, lieskový a pod.)
  • Soľ
  • Chilli
  • Citrón

Postup:

  1. Medvedí cesnak vložíme do sitka a poriadne ho opláchneme pod tečúcou vodou.
  2. Umytý cesnak otrasieme a necháme chvíľu usušiť. Vložíme ho do vysokej nádoby, v ktorej ho budeme mixovať ručným mixérom.
  3. Cesnak pomixujeme v nádobe. Pridáme k nemu soľ, citrón a olivový olej.
  4. Všetky suroviny vrátane pomletých orechov pomiešame v hlbokom tanieri alebo miske. Olej pridáme podľa potreby, aby pesto nebolo príliš husté.
  5. Pesto skladujeme v chladničke. Môžeme ním dochutiť napr. cestoviny alebo lososa.

 Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Súvisiace články

Najčítanejšie