Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Aj rybičky majú svoju osobnosť
Zdielať na

Aj rybičky majú svoju osobnosť

Aj akváriové rybičky majú svoju osobnosť. Tvrdia to vedci, ktorí ich pozorovali celé mesiace. Našťastie na nich nemuseli robiť žiadne špeciálne pokusy, stačilo ich iba poriadne vystresovať.

Vystresovať akváriové rybičky vôbec nie je zložité, stačí ich dať do prostredia, ktoré nepoznajú. "Hovorí sa tomu pokus na otvorenom poli. Zobrali sme rybičku a umiestnili do veľkého a pre ňu neznámeho akvária," vysvetľuje vedec Tom Houslay na malých gupkách. Dodáva, že potom už len sledovali, ako sa správajú. Vedci pozorovali malé rybičky dovtedy, kým neobjavili, že každá z nich reaguje na stres inak. 

Jedinečné osobnosti rybičiek sa preukázali najmä vtedy, keď vedci do akvária pridali maketu vtáčieho zobáka alebo veľkú rybu. "Vtedy sa stres zmenil na strach. Gupky začali byť opatrnejšie," vysvetľuje Tom Houslay. Podľa neho ryby trávili "oveľa menej času v strede akvária a viac sa skrývali".  Niektoré sa dokonca prestali hýbať a dúfali, že ich nikto nevidí. "Iné plávali rýchlo hore-dole a snažili sa uniknúť," dodáva Tom s úsmevom. Preto usudzuje, že každá rybka má vlastnú osobnosť a na stres reaguje odlišne.

Je otázne, či osobnosti rybičiek vznikajú vplyvom prostredia, alebo sú výsledkom evolúcie. Na to vedci zatiaľ nenašli odpoveď.

Súvisiace články

Najčítanejšie