Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zakladateľ Ice Bucket Challenge podľahol svojej chorobe. Spomeniete si ešte, kto všetko prijal ľadovú výzvu?
Zdielať na

Zakladateľ Ice Bucket Challenge podľahol svojej chorobe. Spomeniete si ešte, kto všetko prijal ľadovú výzvu?

Svet prišiel o zakladateľa Ice Bucket Challange, vďaka ktorej sa do povedomia ľudí dostalo ochorenie ALS. Anthony Senerchia podľahol vzácnej chorobe vo veku 46 rokov. Spomeniete si, ktoré známe osobnosti prijali ľadovú výzvu?

Zaiste ešte máte v živej pamäti videá, na ktorých si ľudia lejú na hlavu kýbeľ s ľadovou vodou. Hoci ide na prvý pohľad o obyčajný výstrelok, za touto myšlienkou sa skrýva oveľa viac. Odvážlivci, ktorí prijali takzvanú ľadovú výzvu, sa totiž snažili poukázať na ochorenie ALS (amyotrofická laterálna skleróza).

Človek, ktorý trpí ALS, postupne stráca mozgové a miechové bunky centrálnej nervovej sústavy, ktoré ovládajú vôľou ovplyvniteľné svalové pohyby. Mozog nakoniec nie je schopný ovládať väčšinu svalov a pacient zostáva paralyzovaný. S nevyliečiteľným druhom ochorenia už niekoľko rokov bojuje aj slávny vedec Steven Hawking.

​Napriek tomu, že Anthony svoj boj so zákernou chorobou prehral, zaslúžil sa o to, že o ALS sa dozvedeli ľudia po celom svete. Aj vďaka nemu sa podarilo na výskum tohto ochorenia vyzbierať vyše 100 miliónov eur. Ľadovú sprchu si doprial napríklad súčasný americký prezident Donald Trump, jeho predchodca Barack Obama či speváčka Katy Perry. Kýbeľ "schytal" aj Andrej Kiska, ktorého vyzvala teniska Dominika Cibulková. Ice Bucket Challenge absolvoval aj Peter Sagan.

Súvisiace články

Najčítanejšie