Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Má len 50 rokov a už sa jej éra končí. Počítačová myš mala pestrý život
Zdielať na

Má len 50 rokov a už sa jej éra končí. Počítačová myš mala pestrý život

BRATISLAVA / Prvú počítačovú myš si dal patentovať Douglas Englebart pred 50 rokmi. Jeho pôvodná počítačová myš prešla za polstoročie viacerými revolučnými zmenami - napríklad stratila chvostík. Napriek tomu, že nejakú budúcnosť ešte má, jej popularita klesá. Za všetko môže dotykový displej.

S prvou počítačovou myškou spred 50 rokov sa bežný smrteľník ani stretnúť nemohol. Prvé osobné počítače, ktoré sa dostali na trh, dnes majú iba 36 rokov a to už počítačová myška stihla prejsť revolučným vývojom. Tá úplne prvá myšacia "Eva" z polovice 60. rokov sa na myš ani veľmi nepodobala. "Krabička bola hranatá, pripomínala skôr kváder, bola to mechanická myš," opísal prvý prototyp Martin Šperka z Fakulty informatiky Paneurópskej VŠ.

Jej pohyb sa prenášal pomocou dvoch na seba kolmých koliesok. Tými sa hýbalo pomocou končekov prstov, čo bolo dosť nepohodlné. Stvoriteľ tejto myšky Douglas Englebart sa s tým neuspokojil a rozhodol sa ju otočiť naopak. Odvtedy stála hranatá myška pekne na nohách. Písal sa rok 1967 a vtedy si ju dal Englebart aj patentovať.

Pôvodne sa nazývala "Indikátor polohy xy pre zobrazovacie mechanizmy". Prezývka "myška" je prischla až po tom, čo dostala oblejšie tvary.

Pohyb na dvoch kolmých kolieskach bol veľmi ťarbavý a o pár rokov sa už hýbala na guľôčke.  Tak sa stal pohyb plynulým, ale aj toto malo jeden háčik - pod guľôčku sa dostávali nečistoty, ktoré ju zadrhávali. "Vývoj ide ďalej a v 1980 vznikla prvá optická myš," hovorí Šperka. Optické myši poznáme aj dnes, či už s chvostíkom alebo aj bez.

Zdá sa, že PC myška to má zrátané, vytláča ju dotykový displej. Myšky zrejme ešte zostanú v niektorých špeciálnych pracoviskách, no bežní užívatelia jej už zrejme dali definitívne zbohom.

Súvisiace články

Najčítanejšie