Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Múmia mnícha má aj po 1000 rokoch úplne zachované kosti a mozog
Zdielať na

Múmia mnícha má aj po 1000 rokoch úplne zachované kosti a mozog

HEBEI / Vedcov ohromili röntgenové snímky pozostatkov budhistického mnícha Ci Xiana. Jeho telo bolo úplne zachované - kosti, lebka, nehovoriac o kompletnom mozgu. Mních tisíc rokov dozadu prišiel z Indie do Číny, aby hlásal budhizmus. Jeho pozostatky sú vystavené v čínskom chráme Dinghui.

Snímky pozostatkov uznávaného mnícha spravili vedci 8. júla v chráme Dinghui na severe krajiny v provincii Hebei. Ľudí šokovala správa zodpovedného lekára Wu Yongqinga, že aj po tak dlhej dobe, má múmia zachovanú kostru a celý mozog. "Môžeme vidieť, že jeho kosti sú rovnako zdravé ako kosti normálneho žijúceho človeka."

Je to vskutku neuveriteľný objav. "Horná čeľusť, horné zuby, rebrá, chrbtica a všetky kĺby sú úplné," dodáva Wu. Podľa historických záznamov, Ci Xian pôvodne pochádzal z Indie. Cestoval do severo-východnej modernej Číny pri Kórejskom poloostrove, niekdajšieho kráľovstva Kithan (916 - 1125), aby šíril učenie budhizmu. Preložil desať hlavných sútier do čínskych znakov. Neskôr ho kráľ vymenoval za budhistického majstra.

Po jeho smrtí ho jeho stúpenci mumifikovali, aby zachovali telo, ktoré sa neskôr ale stratilo. Pozostatky potom našli až v sedemdesiatych rokoch v jaskyni. Od roku 2011 je vystavený a uctievaný v chráme Dinghui. Tam sa rozhodli minulý rok, jeho pozostatky pozlátiť. Návštevníci môžu prísť do chrámu vzdať mu hold do konca roku 2017. Potom ho chcú premiestniť do svätyne Schendu v horách Xiangtang, uvádza portál Daily Mail.

Súvisiace články

Najčítanejšie