Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mávate z hudby husiu kožu? Vedci prišli s novým vysvetlením
Zdielať na

Mávate z hudby husiu kožu? Vedci prišli s novým vysvetlením

BRATISLAVA / Stáva sa vám niekedy, že sa vám pri počúvaní hudby po tele urobí takzvaná husia koža? Nie každý má schopnosť počuť hudbu týmto spôsobom. Vlastne je to pomerne neobvyklý dar.

Matthew Sachs, študent Harvardu, minulý rok študoval ľudí, ktorým hudba vedela spôsobiť zrýchlenie alebo spomalenie srdcového tepu, „hrču v krku“, zmenu v dychovej frekvencii a ďalšie neobvyklé prejavy. Počas výskumu, ktorého výsledky uverejnil v časopise Oxford Academic, spravil skeny mozgov 20 študentov - desiatim z nich hudba spôsobovala spomínané stavy, desiatim nie.

Sachs zistil, že tí, ktorí pri počúvaní cítili fyzické a emocionálne pohnutie, majú odlišnú štruktúru mozgu než ostatní. Majú vyšší počet nervových vlákien spájajúcich sluchovú kôru a oblasti mozgu, ktoré spracovávali emócie. V takom mozgu prebieha intenzívnejšia výmena vzruchov a bohatšia komunikácia než u ostatných.

"Došiel som k názoru, že vyšší počet vlákien a lepšie prepojenie dvoch častí mozgu znamená vyššiu úroveň spracovania podnetov,“ povedal Sachs pre web Neuroscience News.

To znamená, že ak mávate z hudby husiu kožu, ste schopní prežívať silnejšie a intenzívnejšie emócie. Tieto pocity môžu byť tiež spojené so spomienkami, ktoré v ľuďoch vyvolávajú konkrétne piesne, čo sa v laboratóriu nedá príliš dobre overiť.

Táto štúdia bola, čo do počtu subjektov, veľmi malá. Sachs sa už chystá na ďalšiu. Tá by sa mala sústrediť na mozgovú aktivitu pri počúvaní piesní, ktoré vzbudzujú konkrétne reakcie u konkrétnych ľudí.

Dúfa, že sa mu tak podarí zistiť, čo z hľadiska neurológie spôsobuje tieto prejavy a ako by sa eventuálne emócie a hudba dali využiť napríklad pre liečbu psychických porúch a ochorení. Napríklad depresívni ľudia často zažívajú pocit, že sa nedokážu radovať z každodenných prežitkov. Možno by im práve počúvanie hudby a jej spracovanie pri psychoterapii mohli pomôcť navrátiť sa k prežívaniu, a tým aj k životu.

Súvisiace články

Najčítanejšie