Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ak si vypýtate v lietadle TENTO nápoj, letušky nebudú nadšené
Zdielať na

Ak si vypýtate v lietadle TENTO nápoj, letušky nebudú nadšené

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Letušky a stevardi sa musia počas letu vysporiadať s množstvom problémov od plačúcich detí, cez ustrašených, nepríjemných, vlezlých či zmätených cestujúcich, až po tých pasažierov, ktorí nadmerne holdovali alkoholu zadarmo. To ale nie je všetko, napísal britský denník The Sun. Existuje zdanlivo nevinná prosba, ktorá letuškám naruší starostlivo nacvičený rytmus obsluhovania cestujúcich. Podľa blogu jednej zo stevardiek je najväčšia otrava nalievať cestujúcemu téglik diétnej coca-coly.

Dôvod, prečo letuškám špeciálna diétna kola toľko prekáža, spočíva vo vysokej šumivosti, pre ktorú nalievanie trvá dlhšie ako u iných nápojov. V lietadle je navyše diétna kola ešte penivejšia ako obvykle, pretože nižší tlak vzduchu v kabíne uľahčuje uvoľňovanie oxidu uhličitého. Počas doby, ktorú trvá naliať jednu diétnu kolu, by mohla letuška obslúžiť troch ďalších cestujúcich.

Tlak vzduchu v kabíne lietadla nie je rovnaký ako v úrovni hladiny mora, ale zodpovedá skôr výške 2 100 až 2 400 metrov nad morom. Preto sa tiež môžu cestujúci cítiť trochu malátni a pocítiť účinky alkoholu až dvakrát rýchlejšie ako pri konzumácii na pevnej zemi.

Zároveň to znamená, že nealkoholické nápoje pri nalievaní z plechovky oveľa viac šumia ako na zemi, a najhoršia medzi nimi je práve diétna kola, pri ktorej musí letuška trpezlivo čakať, až bublinky trochu opadnú, aby mohla pokračovať.

Diétna kola nie je jediný nápoj, ktorého by sa pasažieri mali v lietadle vyvarovať. Podľa nemenovaného člena palubného personálu, na ktorého sa odvoláva The Sun, je rozumné vyhnúť sa aj čaju a káve. Nádoby na horúcu vodu na palube lietadla sa podľa neho čistia len zriedka, a voda v nich teda nemusí byť úplne v poriadku.

Súvisiace články

Najčítanejšie