Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pre odvážnych: Dovolenka pri najväčšej aktívnej sopke sveta
Zdielať na

Pre odvážnych: Dovolenka pri najväčšej aktívnej sopke sveta

MAUNA LOA / Len niekoľko kilometrov od aktívnej sopky stojí malý drevený domček Phoenix House, ktorý pre odvážlivcov prenajíma ubytovacia spoločnosť. Napriek nádhernej scenérii a lukratívnej pozícii, návštevníci nemajú nikdy istotu, kedy sopka začne so svojimi erupciami.

Phoenix House dostal meno po bájnom vtákovi, ktorý povstáva z popola. Leží približne 6,5 kilometrov od havajskej sopky Mauna Loa. Okrem toho, že je najväčšia na svete, je aj najaktívnejšia. K erupciám došlo za posledných 80 rokov dokopy viac ako 33-krát. Naposledy ale vybuchla v roku 1984. Dva výbuchy, ktoré sa odohrali v prvej polovici minulého storočia dokonca zničili okolité dediny.

Unikátny výhľad a živelná skúsenosť

Toto zrejme nezažijete hocikde. Okolitá krajina je poznačená výbuchmi sopky z minulosti, je nehostinná a na povrchu zeme sa rozprestiera čierne lávové pole. Práve tam stojí prázdninový dom, uvádza portál novinky.cz. Výhľad z neho je naozaj unikátny. "Z okna môžete vidieť oblaky dymu tam, kde sa láva stretne s morom a vytvára novú pevninu. Dymiaca sopka, modrý oceán a kilometre lávového poľa sú súčasťou rozsiahleho výhľadu a tejto živelnej skúsenosti," píše inzerát na ubytovacej službe Airbnb. 

Domček sa skladá z miestnosti, v ktorej je malá obývačka, kuchyňa s jedálňou, kúpelňa a na zvýšenom poschodí je spálňa. V izbe je navyše veľké okno, takže rovno z postele si návštevníci môžu vychutnať krásny výhľad na vulkanickú krajinu a neďaleký oceán. Nájom v tomto domčeku stojí 125 dolárov na noc. 

Súvisiace články

Najčítanejšie