Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ľudstvo už vyčerpalo ročný prídel prírodných zdrojov
Zdielať na

Ľudstvo už vyčerpalo ročný prídel prírodných zdrojov

Archívna reportáž

SVET / Na 2. augusta pripadol deň, kedy ľudstvo oficiálne vyčerpalo prírodné zdroje, ktoré Zem dokáže za rok doplniť. Začiatok ekologického dlhu ľudstva ohlásila organizácie Global Footprint Network. Tento deň prišiel zatiaľ najskôr v histórii tejto štatistiky.

Pozitívne je, že jeho pohyb v kalendári smerom dozadu sa v posledných rokoch spomaľuje. Prvýkrát malo ľudstvo neudržateľnú spotrebu pôdy, vody či čerstvého vzduchu v roku 1971.

"K 2. augustu sme spotrebovali viac, ako naša planéta dokáže za celý rok obnoviť. To znamená, že za sedem mesiacov sme vyprodukovali viac oxidu uhličitého, než môžu oceány a lesy pohltiť, chytili sme viac rýb, vyúbali viac stromov a skonzumovali viac vody, než krajina dokázala za rovnakú dobu vyprodukovať," uviedla Global Footprint Network (GFN) vo vyhlásení.

Chýbajú takmer dve planéty

Na uspokojenie dopytu ľudstva pri rešpektovaní obnovy zdrojov by bolo potrebných 1,7 zemegule. Keby ale všetci ľudia žili ako občania Austrálie či USA, nestačili by ani štyri modré planéty. Slovenská republika tento rok svoj potenciál prekročila už máji. V prieskume najlepšie dopadla India a Brazília. Výpočet ročného "dňa prekročenia" vychádza z porovnania globálnej biokapacity a dopytu.

"Naša planéta má svoje limity, ale potenciál človeka ich nemá. Žiť podľa možností, ktoré nám dáva naša planéta je technologicky uskutočniteľné, finančne výhodné a je to naša jediná šanca na úspešnú budúcnosť," povedal predseda GFN Mathis Wackernagel.

Súvisiace články

Najčítanejšie