Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Žije na opustenom ostrove. Voľný čas trávi zbieraním odpadu
Zdielať na

Žije na opustenom ostrove. Voľný čas trávi zbieraním odpadu

SABLE / Kanadský ostrov stovky kilometrov od Nového Škótska je domovom divokých koní, tuleňov a vtákov. Okrem toho je tento malý ostrov už 40 rokov domovom výskumníčky Zoe Lucas, ktorá je jeho jedinou ľudskou osadníčkou.

Zdanlivo nehostinné prostredie opusteného ostrova je pre Zoe už domovom, na ktorý si zvykla. Podľa jej vlastných slov sa osamelo necíti. Zoe sa na ostrove zaoberá pozorovaním prírody, avšak výletom na pevninu sa nevyhne. 

Portál Novinky.cz píše, že Zoe prišla na ostrov po prvýkrát, keď mala 21 rokov. Vtedy prišla pozorovať divoké kone. Tie sa na ostrov dostali pravdepodobne v 18. storočí s priplávajúcimi osadníkmi. 

Z ostrova Sable sa v roku 2013 stala národná rezervácia. Zoe tak navštevujú pracovníci zo správy rezervácie a dodávajú jej zásoby. Výskumníčka svoje dni trávi aj tým, že zbiera odpad, ktorý vyplavilo more. 

Prispôsobiť sa museli aj kone

Ostrov je ale zhruba 125 dní v roku zahalený hmlou, čo pre lode predstavuje pomerne rizikový úsek. Nie nadarmo sa mu hovorí pohrebisko Atlantiku. V jeho okolí už údajne stroskotalo viac ako 300 lodí. Kone sa teda na ostrov dostali pravdepodobne zo stroskotanej lode a prispôsobili sa tunajším nepriaznivým podmienkam. 

Súvisiace články

Najčítanejšie