Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Festival plný bubnov a veľkých mien
Zdielať na

Festival plný bubnov a veľkých mien

BRATISLAVA / I keď na pódiu nie sú v popredí, ich úloha je bezpochyby jedna z najdôležitejších. Držia rytmus a spolu s basovou gitarou tvoria "koberec" všetkých skladieb. Tento víkend sa ale všetko zmení a svoju slávu si konečne užijú aj bicie. V Pezinku bude v sobotu festival, ktorý z bubeníkov urobí najväčšie hviezdy, nehovoriac o tom, že niektorí už hviezdami dávno sú.

Organizátor akcie DRUMFEST SLOVAKIA Peter Bittner je sám bubeníkom a vie ako to s nimi na koncertoch býva. "Áno, je to také celoživotné bláznovstvo. Každý bubeník sa snaží, aby trochu zaujal."

Veľké mená

Prvý ročník tohto festivalu sa bude niesť vo veľkom štýle. Zahrá na ňom jeden z najkreatívnejších bubeníkov planéty Benny Greb. Do svojho turné zaradil aj Slovensko. "Je to nemecký bubeník, ktorý má také krásne turné, že New York, Tel Aviv a Pezinok," hovorí s úsmevom Bittner. Greb je známy ako štúdiový hráč, ktorý dokáže robiť na bubnoch zázraky. Festivalu sa samozrejme zúčastní aj slovenská bubenícka hviezda, Martin Valihora. Českú scénu zastupuje mladý talentovaný hráč a hudobný skladateľ Dali Mraz.

Pripravené sú workshopy

Nepôjde iba o sólové vystúpenia. V popredí síce budú bicie, ale každý účinkujúci má pripravené podklady. Okrem uvedených troch bubnových vystúpení sú pripravené aj workshopy. Latinskoamerické rytmy priblíži perkusionista Eddy Portella, pôvodom z Peru. Hru na originálnom rytmicko-melodickom nástroji WoodPack predvedú Boris Čellár a Michal Fedor. 

Nie len pre bubeníkov

Festival nie je určený iba bubeníkom, svoje si na ňom nájde každý milovník rytmickej hudby. Pre návštevníkov sú prichystané viaceré prekvapenia. Súčasťou programu je aj špeciálna spomienka na bubenícku legendu Ďura Černého z Tublatanky, ktorý už bohužiaľ nie je medzi nami. Počas celého dňa bude v priestoroch Domu kultúry v Pezinku prebiehať výstava bicích nástrojov a činelov od renomovaných značiek.

Súvisiace články

Najčítanejšie