Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sám prevesloval Atlantik, prežil žralokov aj osamelosť
Zdielať na

Sám prevesloval Atlantik, prežil žralokov aj osamelosť

KAPSKÉ MESTO / Chris Bertish strávil 93 dní na mori a pádloval cez oceán. Zdolal 7,5 tisíc kilometrov a spravil dva milióny záberov. Je tak prvý človek, ktorý prekonal Atlantika na paddleboardu a ako sám hovorí, každý deň mu išlo o život.

Svoju cestu začal bývalý prfesionálny surfer 6. decembra 2016 z Maroka. Na svoj "výlet" sa vybral na špeciálne upravenom paddleboarde. Denne prešiel asi sedemdesiat kilometrov, pričom väčšinu času vesloval v noci, aby sa vyhol silnému slnku. Takto spálil každý deň priemerne dvanásť tisíc kalórii. 

Z pôvodného plánu preplávať Altantik za štyri mesiace, dorazil na pobrežie karibského ostrova Antigua za 93 dní. Viac ako pol roka sa na toto dobrodružstvo pripravoval a prerobil si svoj paddleboard. Na kajutu si so sebou vzal jedlo, odsoľovacie zariadenie na výrobu pitnej vody, satelitný telefón a GPS navigáciu poháňanú dvoma solárnymi panelmi. Svojou cestou podporil niekoľko charitatívnych organizácii. Podarilo sa mu vyzbierať takmer 400 tisíc eur, ktoré venoval na výstavbu škôl, povedal pre český portál iDnes.cz.

Išlo mu o život

Napriek tomu, že sa na plavbu pripravoval tvrdým tréningom, nevyhol sa situáciám, kedy mu šlo o život. V skutočnosti tvrdí, že ich bolo tak veľa, že je ťažké vybrať, ktorá bola najhoršia. "Jednú noc som si takmer urezal prst, pretože uviazol medzi ukotveným lanom a kormidlom. Musel som lano prerezať, inak by som o prst prišiel. Alebo keď som zistil, že hlavné poklopy na palube netesnia, takže som sa každý den pomaly potápal a nič iné mi neostávalo iba vodu neustále vylievať," hovorí o svojich zážitkoch Chris. Limitovať ho po čase začalo aj jeho vlastné telo. S veslom spravil viac ako dva milióny záberov, čo si odnieslo svoju daň. Presilené rameno si musí dať operovať.  

Osamelosť bola najmenší problém

Každý deň mal presne naplánovaný, keď mu zvýšil čas, tak písal denník, čo bolo príjemným rozptýlením. "Väčšinou som vesloval desať až dvanásť hodín denne. Okrem toho som si musel pripraviť jedlo, vodu, skontrolovať systémy a trochu sa prespať. Nikdy som nespal viac ako hodinu a pol, pretože som neustále sledoval navigáciu."

Útok žralokov 

Zažil dva útoky, pri tom prvom žralok odišiel tak rýchlo, že si po niekoľkých minútach uvedomil, že od strachu stále drží nôž. Ten druhý bol ešte desivejší. "K druhému útoku došlo v noci, práve keď som bol v kabíne. Žraloky pri útoku vydávajú charakteristický zvuk. Keď ho počujete prvýkrát znamená to, že si vás všimli. Vydávanie zvuku po druhýkrát znamená, že majú o vás naozajstný záujem a môžete len dúfať, že ho nebudete počuť aj tretíkrát," opisuje Chris desivú noc.

Svojim neuveriteľným príbehom chce 42-ročný dobrodruh inšpirovať iných ľudí, aby verili vo svoje schopnosti a že aj nemožné sa dá, ak má človek odhodlanie a vieru v seba samého. 

Súvisiace články

Najčítanejšie