Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Žena si pamätá všetko od 12. dňa svojho života
Zdielať na

Žena si pamätá všetko od 12. dňa svojho života

Archívna reportáž

BRISBANE / Rebecca Sharrock má 27 rokov a trpí autizmom. A pamätá si každý jeden deň svojho života, okrem prvých jedenástich. Tento vzácny stav sa nazýva "vysoko mimoriadna autobiografická pamäť". Môže sa ním pochváliť len zhruba 60 ľudí na svete.

Vo svojom blogu sa 27-ročná Rebbeca Sharrock z Austrálie rozhodla zveriť svetu, že jej pamäť je skutočne "slonia". Nielenže vie odcitovať naspamäť od slova do slova všetky časti Harryho Pottera a pamätá si do detailu každý jeden deň svojho života, vrátane počasia, ale spomína si na všetko od dvanásteho dňa po narodení. Jej prvou spomienkou je moment, keď ju jej rodičia posadia do auta na miesto vodiča a tam si ju odfotia. Bol to nápad jej otca. A tam to len začalo.

Tiež si spomína, ako dostala plyšovú hračku, ktorej sa veľmi bála. Svoje pocity ako maličké bábätko nevedela vyjadriť slovami, tak urobila len to, čo dokázala, ako píše v blogu: "Moji rodičia mi dali plyšovú hračku Minnie Mouse a jej tvár ma veľmi desila, no nedokázala som to vysloviť. Jediné, čo som mohla, bolo plakať a odstrčiť ju vždy, keď som ju zazrela". Jej príbeh núti k zamysleniu, že všetky bábätká prežívajú podobné pocity, len to nevedia vyjadriť a neskôr si na to nepamätajú. Rebecca si pamätá.

Na celom svete je známych len 60 podobných prípadov. Väčšina ľudí si pamätá od zhruba 3 - 4 rokov. Rebecca nedokáže od svojich necelých dvoch týždňov zabudnú na ani jeden z dní jej života, neustále do detailov preciťuje spomienky pekné, aj menej príjemné.

Vo svojom blogu spochybňuje, či človek vôbec na niečo definitívne zabudne. Hovorí o príklade ľudí s demenciou či alzheimerom, ktorí si dokážu s ľahkosťou spomenúť na skutočne dávne zážitky, no nepamätajú si na včerajší deň. Krátkodobá pamäť vekom slabne, zatiaľ čo dlhodobá posilňuje. Hovorí o konkrétnom prípade starej ženy, ktorá mala najvyšší stupeň demencie, no rada hovorila o kŕmení prasiatok so svojou starou mamou.

Samotná Rebecca sa dobrovoľne zúčastňuje dvoch výskumných štúdií na Kalifornskej univerzite a Queenslandskej univerzite. Snažia sa nájsť odpoveď na to, ako funguje pamäť a cieľom je pomôcť ľuďom s demenciou a Alzheimerovou chorobou.
Pozrite si archívnu reportáž o hendikepovanom chlapcovi s fenomenálnou pamäťou.

Súvisiace články

Najčítanejšie