Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Uruguaj umožní predaj marihuany na rekreačné účely. Gram chcú predávať za 1,4 eura
Zdielať na

Uruguaj umožní predaj marihuany na rekreačné účely. Gram chcú predávať za 1,4 eura

Archívne video

MONTEVIDEO / V uruguajských lekárňach sa bude od júla predávať marihuana na rekreačné účely. Krajina sa tak stane prvou na svete, v ktorej sa predaj marihuany takto legalizuje, píše spravodajský web BBC.

Krajina riešila túto otázku už od roku 2013, cesta k tomu, aby nový zákon vstúpil do platnosti ale trvala dlho. "Marihuanu bude možné od júla zakúpiť v lekárňach," povedal počas tlačovej konferencie asistent uruguajského prezidenta Juan Andrés Roballo. 

Zákazníci sa pred kúpou budú musieť registrovať, čo bude možné už od 2. mája. Podmienkou je, že zákazník musí byť uruguajský občan, resp. musí mať v krajine trvalé bydlisko. Jeden gram marihuany sa bude predávať za približne 1,4 eura. Ľudia len s trvalým bydliskom, bez uruguajského občianstva budú môcť za mesiac kúpiť len 40 gramov tejto látky. 

Rastlinu budú pestovať na miestach, kde na celý proces bude dohliadať štát. Zákon tiež umožní ľuďom, aby si marihuanu pestovali doma, či na špeciálnych farmách. Lekárnici kritizovali štát za stanovenú cenu, nevedia odhadnúť, aké pozitíva táto zmena prinesie. Niektorí ľudia sa nechcú zapísať do zoznamu zákazníkov, pretože sa obávajú, že im to naruší súkromie. 

Vláda zatiaľ uzavrela dohodu so šestnástimi lekárňami. Do budúcna však dúfa, že pribudnú ďalšie. Roballo očakáva, že štát zo začiatku pravdepodobne nepokryje dopyt po marihuane, veri však, že sa nezaregistruje nadpriemerný počet kupcov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie