Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Študenti radia: Takto zmákneš školu ľavou zadnou
Zdielať na

Študenti radia: Takto zmákneš školu ľavou zadnou

Archívne video

Študenti amerických univerzít a škôl sa združili a spravili manuál pre tých, ktorým škola robí problémy. Radia, aký prístup treba zvoliť na úspešné ukončenie ročníka a pri tom si ušetriť veľa stresu.

Väčšina mladých ľudí sa zhodne na tom, že niet nad študentský život. Tento entuziazmus opadne s blížiacimi sa skúškami. Sú dva typy študentov. Tí, ktorí sa priebežne pripravujú a s ľahkosťou ukončia ročník. A tí druhí, ktorí sa cez takzvanú prokrastináciu prebojujú až do konca. Nie je tajomstvom, že tá prvá skupina je výrazne menšia. V druhom prípade študenti ešte neprišli na to, ako si to uľahčiť. 

Súhrn praktických rád prináša americký portál New York Times:

  • Pri pocite stresu je dobré dať si sprchu. Zvyšuje to produktivitu
  • Ak máte výčitky dať si pauzu, je najvyšší čas odpočinúť si
  • Byť študentom je super, pretože je oficiálne povolené zdriemnuť si
  • Známka z jedného predmetu neodzrkadľuje, kto ste

V Amerike pre týchto "nováčikov" mali pochopenie skúsenejší študenti, ktorí sa poučili zo svojich chýb a spravili pre nich manuál, ktorý im môže uľahčiť študentský život.  

Učte sa za pochodu 

Noví študenti, alebo starí, buďte pripravení naskočiť na rozbehnutý vlak. Nečakajte, kým sa zoznámite so situáciou, alebo ju za vás preskúma niekto iný. Buďte iniciatívni, nebojte sa nových vecí a zmien.

Robte si svoju prácu

Zabudnite na odkladanie úloh na ďalší deň, alebo na spánok miesto prednášky. Každý študent má svoje povinnosti a čím menej ich bude odkladať, tým menej bude musieť doháňať. Dôležité je tiež robiť si krátky "výcuc" z každého predmetu. Pomôže najmä pri organizácii poznámok tesne pred skúškou. Pokiaľ vám niečo nie je jasné, nebojte sa opýtať vyučujúceho, poteší ich váš záujem a budete vedieť, kde hľadať pomocný materiál. 

Pochopte systém

Nič vám nemôže zobrať váš čas a energiu viac ako vybavovanie nutnej administratívy. Nevyhnete sa jej a pomôže vám, ak budete vedieť kedy a kam s čím ísť. Tieto informácie sa dajú nájsť aj na stránkach školy, ale oveľa rýchlejšie je obrátiť sa na starších študentov, alebo profesorov, ktorí vedia, ako tento kolotoč funguje. Ďalším krokom je spriateliť sa s pani na sekretariáte. Môže vám niekoľkokrát zachrániť život.

Buďte sami sebou

Neporovnávajte sa s druhými. Každý má v sebe niečo špeciálne. Netreba sa báť ukázať druhým váš pohľad na vec. 

Myslite na seba

Študentský život je aj o zábave. Je to pravdepodobne poslednýkrát, kedy si budete môcť dovoliť ráno ostať v posteli dlhšie, alebo neísť do školy vôbec, lebo je vonku pekný deň. Nerobte to ale často, nesmiete zabudnúť prečo ste na škole a kam chcete smerovať. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie