Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenskí študenti valcovali na medzinárodnej súťaži
Zdielať na

Slovenskí študenti valcovali na medzinárodnej súťaži

BRATISLAVA / Študenti Univerzity Komenského v Bratislave uspeli na celosvetovom finále programátorskej súťaže Google Hash Code 2017. Tím z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK obsadil 10. miesto na svete.

Súťažiace tímy mali v celosvetovom finále súťaže za obmedzený čas čo najlepšie vyriešiť zadaný praktický optimalizačný problém. V kvalifikačnom kole napríklad riešili problém minimalizácie omeškania vysielaného videa pomocou vhodných vyrovnávacích pamätí v dátových centrách rozmiestnených po svete.

Do kvalifikačného kola sa zapojilo 2 815 tímov z celého sveta, z toho 24 slovenských. Do svetového finále vo Francúzsku postúpilo 50 najlepších tímov. Jediným tímom zo Slovenska, ktorému sa podarilo prebojovať medzi svetovú špičku, bol tím študentov informatiky v zložení Eduard Batmendijn, Jozef Brandys a Roman Hudec.

Rektor Univerzity Komenského v Bratislave Karol Mičieta tvrdí, že matfyzácky tím je nielen skvelou vizitkou pedagógov, ale aj inšpiráciou pre ďalších študentov z radov záujemcov o neľahké, ale jedinečné štúdium na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK. "Dostanú tak vstupenku k zaujímavému kariérnemu rastu, prestížnemu povolaniu a pritom im môže ostať celoživotný dobrý pocit z hry,“ uviedol Mičieta.

Súvisiace články

Najčítanejšie