Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zahoďte už zimu za hlavu! Prinášame TOP 10 tipov na jarný detox
Zdielať na

Zahoďte už zimu za hlavu! Prinášame TOP 10 tipov na jarný detox

Dosť bolo zimnej pohody, povianočného obžerstva a vyložených nôh. Je čas konečne sa naštartovať a na nohy vás nepostaví nič lepšie ako generálna očista organizmu. Prinášame vám 10 potravín, ktoré sú absolútnymi detoxikačnými špičkami.

1. Ovocie

Ovocie má vysoký obsah tekutín, ktorý pomáha telu vymývať toxíny. Ovocie je tiež ľahko stráviteľné a má vysoký obsah antioxidantov, živín, vlákniny a dôležitých vitamínov.

2. Zelené potraviny

Naplňte vašu chladničku modrými zelenými riasami, jačmeňom, pšenicou, kelom, špenátom, spirulínom, lucernou, mangoldom, rukolou a inými organickými listovými zeleninami, aby vaše tráviace ústrojenstvo posilnilo detoxikáciu chlorofylu.

Chlorofyl zbavuje tela škodlivých toxínov z toxických kovov, herbicídov, čistiacich prostriedkov a pesticídov. Pomáhajú aj pečeni pri očiste, uvádza portál globalhealingcenter.com.

3. Citróny, pomaranče a limetky

Citrusové ovocie pomáha telu tým, že vyplaví toxíny a okamžite naštartuje tráviaci trakt enzymatickými procesmi. Citrónová šťava podporuje pečeň a obličky v ich čistiacich procesoch. Ak chcete zvýšiť detoxikáciu, začnite každé ráno teplým pohárom citrónovej vody.

4. Cesnak

Cesnak je detoxikačná bomba. Stimuluje pečeň na výrobu enzýmov, ktoré filtrujú toxické zvyšky z tráviaceho systému. Odporúčame pridávať nakrájaný alebo varený cesnak do akéhokoľvek jedla, pretože pomáha pri každej očistnej diéte. 

5. Brokolicové klíčky

Majú mimoriadne vysoký obsah antioxidantov. Schopnosť brokolice stimulovať enzýmy na bunkovej úrovni je bezkonkurenčná. A verte, klíčky sú skutočne efektívnejšie ako dozretá brokolica. 

6. Zelený čaj

Balíček antioxidantov. Zelený čaj vyplachuje toxíny zo systému kvapalným obsahom. Obsahuje tiež špeciálny typ antioxidantov nazývaných katechíny, o ktorých je známe, že zvyšujú funkciu pečene.

7. Fazuľa mungo

Májová fazuľa bola používaná ayurvédskymi doktormi už tisíce rokov. Je neuveriteľne ľahko stráviteľné a absorbuje toxické zvyšky z črevných stien.

8. Surová zelenina

Či už ich odšťavíte, alebo zjete surové, cibuľa, mrkva, artičoky, špargľa, brokolica, kapusta, kapusta, kel, karfiol, cesnak, repa, kurkuma a oregano, poskytujú skvelý základ pre zdravú výživu. Kombinácia týchto potravín pomôže vašim toxínom očistiť pečeň počas procesu čistenia. Majú vysoký obsah prirodzenej síry a glutatiónu. Síra pomáha pečeni detoxikovať škodlivé chemikálie.

9. Semená a orechy

Zahrňte ľahšie stráviteľné semená a orechy do vašej stravy. Ľanové semienko, tekvicové semienka, mandle, vlašské orechy, konopné semená, sezamové semienka, semená chia, sibírsky cédrový orech a slnečnicové semená sú vynikajúce možnosti. Vyhnite sa orechovému maslu s pridaným cukrom. 

10. Omega-3 mastné kyseliny 

Používajte konopné, avokádové, olivové alebo ľanové oleje. Pomáhajú premasťovať steny čriev. To umožňuje, aby sa toxíny absorbovali v oleji a telo ich odstránilo.

Súvisiace články