Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Tokiu si na reštauráciu počkáte mesiace. Servírujú umenie
Zdielať na

V Tokiu si na reštauráciu počkáte mesiace. Servírujú umenie

TOKIO / Spojiť kuchárske umenie s modernou laserovou show sa podarilo dizajnérom v netradičnej reštaurácii. Umelá inteligencia tam vytvára obrazce, ktoré dopĺňajú naservírované menu. Hostia sa podľa vlastných slov cítia v reštaurácii ako v inej dimenzii.

V jednej tokijskej reštaurácii potešia hostia rovnako svoje chuťové bunky ako aj zrak. Dizajnéri spolu s japonskou kuchárskou špičkou vytvorili miesto, kde sa naaranžované jedlo prelína so svetelným umením. Vďaka súhre obrazov a pokrmov okolo taniera lietajú motýle a okolo poháru vína plávajú ryby. "Je to zážitok na viacerých úrovniach, je to vlastne taká hra pre dospelých," opisuje zákazník.

Vďaka umelej inteligencii nikdy nie sú na dvoch tanieroch rovnaké premietania, hoci jedlo môže byť to isté. Projekcie sa menia v závislosti od počtu hostí, ich pohybov a výberu z menu. Hoci sa na stôl čaká niekoľko mesiacov, ponuka sa rýchlo mení. "Každý mesiac meníme naraz vizuál aj ingrediencie," hovorí riaditeľ reštaurácie Daisi Ke Ikeda. Do reštaurácie v Tokiu sa nedostanete len tak. Čašníci vítajú maximálne 8 ľudí denne, ktorí si môžu vybrať z 12 jedál. Účet na osobu vychádza približne 260 eur

Súvisiace články