Jasno
Bratislava
Klaudia
17.11.2024
Kapusta už podľa vedcov nemá toľko vitamínov ako kedysi!
Zdielať na

Kapusta už podľa vedcov nemá toľko vitamínov ako kedysi!

Núti ťa babka alebo mama jesť kapustu, lebo muá veľa vitamínov? Konečne môžeš povedať, nie neprosím. Podľa najnovšej americkej štúdie totiž ani čerstvá ani kvasená kapusta už nemá toľko vitamínu C ako kedysi. Americká štúdia hovorí až o 30-percentnom poklese za ostatných 50 rokov.

Od kapusty chlap je hustý - tohto porekadla sa Slovač úspešne držala celé stáročia až podnes. Lenže, americká štúdia všetko otočila. 

Kapusta vraj bola hustá ešte pred 50 rokmi, dnes už ale nie. Za polstoročie klesol obsah vitamínu C v čerstvej kapuste v priemere o 30%. 

Dôvod straty vitamínu

V americkej štúdii podobne dopadlo aj viac ako 40 ďalších druhov zeleniny a ovocia a pokles zaznamenali aj u ďalších vitamínov. Dôvodom má byť vyčerpaná pôda a vysoká výnosnosť. Naši odborníci si ale nemyslia, že u čerstvej kapusty ten rozdiel v poklese C-vitamínu je až taký veľký.

"Pokles až taký zásadný nebude. Dôležité je aj to, aká je kapusta, aká odroda a a jej pôvod. Ide o veľa faktorov: kde je kapusta skvášaná, akým spôsobom, z akých odrôd," vysvetľuje biochemik Peter Fodran z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Skladovanie kapusty

Najviac vitamínu C v kapuste je bezprostredne po vykvasení. Od tohto okamihu už neustále klesá, ale spomaliť je to možné. Napríklad keď kapustu zamrazíte. Pri prevoze z veľkoskladov do hypermarketov je riziko strát vysoké. Najlepšia kapusta je doma v sude a v chlade. Ale ani tam sa stratám nevyhne, a to pri každom dolievaní vody.

Úplne najväčšie straty sú však pri varení, až 40%. Takže pri nesprávne uskladnenej a následnej ešte aj uvarenej kapuste, môže byť strata vitamínu C aj 80- 90%. Ak teda chceme zachovať kvasenú kapustu ozaj hustú, je potrebné držať v ju chlade, alebo za vitamínom C siahnuť po ovocí.