Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smetiar José začal zbierať vyhodené knihy. Dnes ich má doma tisíce, tešia sa z nich chudobné deti
Zdielať na

Smetiar José začal zbierať vyhodené knihy. Dnes ich má doma tisíce, tešia sa z nich chudobné deti

V kontajneri sa dá nájsť naozaj všeličo. To, čo je pre jedného odpadom, môže mať pre iného nevyčísliteľnú hodnotu. Kolumbijský smetiar José Alberto Gutiérrez si popri svojej práci nájde čas aj na to, aby pomáhal druhým.

José dostal od svojho okolia prezývku "pán kníh". Niet sa čomu čudovať. Od bohatých ľudí zbiera nepotrebné knihy, ktoré zhromažďuje vo svojej domácej knižnici pre deti z chudobných oblastí. Tie k nemu s radosťou chodia, aby si prečítali príbehy o svojich obľúbených hrdinoch.

Nápad pomáhať deťom, ktorých rodičia si nemôžu dovoliť kupovať im knihy, sa zrodil v jeho hlave pred 20-timi rokmi. Prvá kniha, ktorú našiel v odpadkoch, bola Anna Karenina od Tolstoja. Namiesto toho, aby svetoznáme dielo skončilo na skládke, začal José vyhodené knihy zbierať. Dnes ich má vo svojej polici už vyše 20-tisíc, píše Huffington Post.

K čítaniu ho priviedla jeho matka, ktorej finančné problémy neumožňovali poslať ho do školy. Namiesto toho mu vždy pred spaním čítala na dobrú noc. Sympatický smetiar aj takýmto spôsobom apeluje na to, že vzdelanie by malo byť v Kolumbii prioritou. "Toto by malo byť vo všetkých štvrtiach, mestách, okrskoch a vidieckych oblastiach. Knihy sú našou spásou a to je to, čo potrebuje Kolumbia," povedal Gutiérrez pre agentúru AP.

Súvisiace články

Najčítanejšie