Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čínski pohlavári zakázali písmeno N v internetových diskusiách. Dôvod vás pobaví
Zdielať na

Čínski pohlavári zakázali písmeno N v internetových diskusiách. Dôvod vás pobaví

Boj o moc má rôzne podoby. Jednou z nich je napríklad cenzúra tlače a obmedzenie slobody prejavu. V Číne zašli ešte ďalej a internetovým diskutérom zakázali používať písmeno N. Čo však má obyčajné písmeno s vysokou politikou?

Čínska vláda zakázala používanie slov, ktoré obsahujú písmeno N na najmenej jeden deň. Aj keď skutočný dôvod šípi len málokto, existuje niekoľko teórií, prečo tak urobila. Komunisti totiž plánujú podať návrh na zrušenie funkčného obdobia prezidenta krajiny, čo by znamenalo, že hlava štátu by mohla vládnuť neobmedzene. Na čele štátu stojí v súčasnosti Xi Jinping.

Toto rozhodnutie sa ale nepáči bežným obyvateľom a svoju kritiku dávajú najavo aj na sociálnych sieťach. V diskusiách sa vraj najčastejšie objavujú slová, v ktorých sa nachádza písmeno N. Čínski pohlavári sa preto rozhodli takýmto spôsobom potlačiť slobodu prejavu a písmeno N jednoducho zakázali.

V praxi to vyzeralo tak, že používateľovi, ktorý sa do správy snažil napísať písmeno N, sa zobrazilo hlásenie o chybe a oznam, že obsah správy, ktorú chce odoslať, nie je povolený. Z diskusií taktiež zmizli slová ako emigrácia, doživotný, meno prezidenta, neobmedzená kontrola a slovo nesúhlasím. Zákaz však netrval dlho a písmeno N sa do konverzácie vrátilo opäť.

Podľa ďalšej teórie za tým nie je politika, ale matematika. Písmeno N sa v Číne totiž používa na označenie neznámej matematickej hodnoty a hodnoty nekonečna, podobne ako u nás písmeno X. Nech už je príčina cenzúry akákoľvek, skutočný dôvod sa zrejme nikdy nedozvieme...

Súvisiace články

Najčítanejšie