Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hra na tablete ho úplne pohltila. Chlapec minul rodičom 7 tisíc eur
Zdielať na

Hra na tablete ho úplne pohltila. Chlapec minul rodičom 7 tisíc eur

CHORLEY / Jedenásť ročný Alfie z malého britského mesta Chorley dostal povolenie od rodičov, hrať hry na tablete len počas víkendov. Aj tak im minul viac ako sedem tisíc eur.

"V minulosti kúpil veci za 99 centov alebo za 1,49 libry, ale vždy sa opýtal," uviedla pre portál BBC Alfieho matka Jill Dobson. Jej syna pohltila hra na iPade, kde Alfie zaregistroval možnosť kúpiť položku za 99 libier. Najskôr bol len zvedavý, čo za túto sumu dostane, neskôr sa do nej však natoľko ponoril, že len klikal na ďalšie nákupy a hral ďalej.  

Počas prvých piatich minút minul 700 libier, ďalšia polhodina hry stála jeho rodičov 1 100 libier a celková suma, ktorú ich syn napokon na hre minul, sa vyšplhala na 6 000 libier, čo je v prepočte viac ako 7 000 eur. Spoločnosť Apple tento prípad nekomentovala, rodičom však pripomenula, ako môžu systémovými nastaveniami takejto škode v budúcnosti zabrániť. Zároveň rodine sľúbili, že minuté peniaze im vrátia. 

Podľa novinára Guya Cockera, ktorý sa zameriava na hry, bola aj táto hra najskôr spoplatnená. Tvorcovia prišli na to, že pre nich bude ziskovejšie, ak hru poskytnú zadarmo a spoplatnia v nej bonusy, vylepšenia alebo napríklad aj extra životy. Aj napriek tomu, že ide o tzv. mikrotransakcie, opakujú sa stále dookola a hráč, ktorý sa nevie ovládať, môže na takýchto hrách minúť tisíce. 

Súvisiace články

Najčítanejšie