Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zabudnite na nudnú gramatiku a vysedávanie nad knihami. Prezradíme vám, ako sa naučiť cudziu reč aj bez bifľovania
Zdielať na

Zabudnite na nudnú gramatiku a vysedávanie nad knihami. Prezradíme vám, ako sa naučiť cudziu reč aj bez bifľovania

Dali ste si ako novoročné predsavzatie, že sa konečne naučíte plynule po francúzsky alebo sa len chcete zdokonaliť v angličtine? Aby opäť neostalo pri prázdnych sľuboch, prinášame vám najčastejšie metódy učenia sa cudzích jazykov. Potešíme vás, že to ide aj bez úmorného bifľovania sa.

# Callanova metóda

Tento spôsob učenia spočíva v intenzívnej konverzácii medzi lektorom a študentom. Vyučujúci mu kladie sériu otázok, ktoré obvykle opakuje dvakrát. Rýchle tempo núti žiaka odpovedať bez dlhého uvažovania. V prípade, ak nejakému kľúčovému pojmu nerozumie, lektor mu pomôže s prekladom. Cieľom je naučiť sa čo najviac slov, fráz a ustálených slovných spojení.

# Berlitzova metóda

Metóda sa usiluje vytvoriť čo najprirodzenejšie podmienky pre štúdium cudzej reči. Spravidla zahraničný lektor (native speaker)
komunikuje so študentom výlučne vo svojom rodnom jazyku. Počas hodiny sa neprekladá, čo núti žiakov uvažovať v cudzom jazyku.

# Psychowalkman

Moderná výučba prebieha tak, že si študent nasadí špeciálne stimulačné okuliare, slúchadlá a zapne psychowalkman. Z audiovizuálneho prístroja zaznievajú slová a vety, ktoré študent počúva v hladine alfa a následne ich opakuje v bdelom stave. Túto metódu si obľúbili najmä ľudia, ktorých čaká štúdium či práca v zahraničí.

# Lozanova metóda

Lozanova metóda je populárna najmä u detí, no svojich priaznivcov si našla aj medzi dospelými. Princípom učenia je navodenie príjemnej atmosféry a porozumenie textu ako celku. Študenti pri učení často počúvajú hudbu, kreslia si alebo sa prechádzajú.

# Metóda Imitum

Ako napovedá názov, študent sa učí cudziu reč napodobňovaním. Tento princíp výučby formuloval už Jan Amos Komenský a spočíva v troch bodoch: žiadne bifľovanie gramatiky a slovíčok, počúvanie a hovorenie a väzba nových informácií s konkrétnym obrázkom, zvukom či príbehom.

    Súvisiace články

    Najčítanejšie