Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Aké sú posledné želania pacientov pred smrťou? Zdravotné sestry prezradili ich túžby aj obavy
Zdielať na

Aké sú posledné želania pacientov pred smrťou? Zdravotné sestry prezradili ich túžby aj obavy

Smrť človeka je doteraz opradená rúškom tajomstva. Aj keď nikto z nás nepozná dátum svojej derniéry, v mnohých prípadoch umierajúci vydýchnu naposledy až v sterilnom prostredí nemocnice. Posledné slová tak venujú tamojšiemu personálu, ktorý sa rozhodol o tabuizovanej téme prehovoriť.

Posledné želania, životné múdrosti, ale aj obyčajné svetské radosti. Takto vraj vyzerá odchod pacientov na druhý svet, ktorý pre britský DailyMail priblížili sestry paliatívnej starostlivosti z nemocnice Royal Stoke Univerzity v anglickom mestečku Stoke-on-Trent.

Kým niektorí si želajú naposledy pohladiť svojho domáceho miláčika, iní si len poprosia o šálku čaju. Obzvlášť dojímavý je príbeh staršieho manželského páru, ktorý ošetrovateľov požiadal, aby im spojili postele. O desať dní na to spoločne zomreli ruka v ruke. Pacienti na smrteľnom lôžku vraj tiež zvyknú ľutovať, že život je príliš krátky a dôchodok si nevychutnali v plnom zdraví.

Nie všetci sú však naklonení hlbokým filozofickým úvahám. Ako prezradila jedna zo sestier, v ich zariadení sa našiel pacient, ktorý si v jeho poslednej hodine doprial pohárik svojho obľúbeného alkoholu. Jej kolegyne zároveň vyzvali ľudí, aby sa nebáli smrti, keďže mnoho pacientov vraj tesne pred skonaním videlo záblesky neba.

Súvisiace články

Najčítanejšie