Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Opitá bosorka, horiaca koza a zhnité mäso. Toto sú najbizarnejšie vianočné zvyky vo svete
Zdielať na

Opitá bosorka, horiaca koza a zhnité mäso. Toto sú najbizarnejšie vianočné zvyky vo svete

Iný kraj, iný mrav. To platí aj v prípade Vianoc, ktoré sa síce oslavujú po celom svete, ale všade iným spôsobom. Zvyky a tradície niektorých krajín sú však na prvý pohľad poriadne pritiahnuté za vlasy.

Hnedé Vianoce v Katalánsku

Španielsky región, ktorý sa všemocne usiluje o nezávislosť, má aj svoje vlastné tradície. Caga tió alebo "kakajúce polienko" je kus dreva s tvárou a čiapočkou, ktorý deti dostávajú od rodičov v priebehu decembra. Ich úlohou je následne sa o toto polienko vzorne starať, akoby to bolo domáce zvieratko - kŕmiť ho či prikrývať dekou. Na Štedrý večer ho následne celá rodina domláti palicami, aby z neho vytĺkli, čo za ten mesiac zožralo.

Grónska mňamka

Ak máte radi surové (a zhnité) mäso, v Grónsku si prídete na svoje. Miestnou štedrovečernou špecialitou je tzv. kiviak. Sú to vtáky alka, ktoré sa zabalia do vypitvaného tuleňa a na niekoľko mesiacov zahrabú do zeme. Konzumujú sa v až v čase najväčšieho rozkladu.To je ale chuťovka!

Polnočná na korčuliach vo Venezuele

Vo Venezuele vedia, ako do kostolov prilákať aj tých najväčších pohanov. Vianočné bohoslužby totiž prebiehajú s kolieskovými korčuľami na nohách. V hlavnom meste Caracas vtedy dokonca platí zvláštny režim dopravy, pričom korčuliari majú aj vlastné jazdné pruhy. Po obrade sa ľudia vyberú so svojimi blízkymi do reštaurácií na chutné jedlo.

Talianska bosorka, ktorá nasáva

Talianskym deťom nosí darčeky bosorka Befana, ktorá lieta na metle. Na Štedrý deň by ste ju však čakali márne, keďže ratolestiam robí radosť v noci z piateho na šiesty január. V niečom sa však predsa len podobá Santovi. Do domov totiž vchádza cez komín a deti jej pripravujú občerstvenie. Namiesto pohára teplého mlieka ju však čaká víno.

Švédski hasiči v pohotovosti

Tamojším symbolom Vianoc je koza, ktorá v minulosti nosievala deťom darčeky. Dnes sa tejto úlohy zhostil Santa Claus, no rohaté zviera sa tu stále teší veľkej pozornosti. V meste Gävle každoročne stavajú slamenú kozu v nadživotnej veľkosti, ktorú sa miestni vandali pokúšajú každoročne podpáliť. Niet divu, že švédski hasiči majú na Vianoce plné ruky práce...

Pavúčia invázia na Ukrajine

Ak trpíte arachnofóbiou, Ukrajine sa na Vianoce vyhýbajte širokým oblúkom. Na vianočnom stromčeku okrem tradičných dekorácií nájdete aj pavučinu s pavúkom, ktorá má priniesť obyvateľom domu šťastie. Nemajte však strach - pavučina je umelá.

Súvisiace články

Najčítanejšie