Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ak užívate antikoncepciu, zbystrite pozornosť. Zázračné pilulky vraj zvyšujú riziko rakoviny prsníka
Zdielať na

Ak užívate antikoncepciu, zbystrite pozornosť. Zázračné pilulky vraj zvyšujú riziko rakoviny prsníka

O výhodách i vedľajších účinkoch antikoncepcie sa toho popísalo už veľa. Dánski vedci sa tentoraz zamerali na súvis tabletiek s rakovinou prsníka. Zistili, že čím dlhšie žena berie hormóny, tým u nej narastá riziko tohto zhubného ochorenia.

Štúdiu realizovali výskumníci z Kodanskej univerzity na základe údajov od takmer 1,8 milióna dánskych žien vo veku od 15 do 50 rokov. V priemere sledovali takmer 11 rokov života žien od roku 1995, pričom rakovina prsníka sa vyskytla vo viac ako 11 500 prípadoch.

U tých, ktoré brali určitú formu hormónov, či už prostredníctvom tabletky, implantátu, náplasti, vnútrožilového tkaniva alebo vaginálneho krúžku, sa hrozba rakoviny pomerne zvýšila. Riziko ochorenia zároveň záviselo od dĺžky užívania. Ak to bolo menej ako rok, zvýšenie bolo približne o 9 percent. No ak pacientka brala antikoncepciu viac ako desať rokov, šanca rakoviny v jej prípade vzrástla až o 38 percent.

Má to aj svoje výhody

Jeden z autorov štúdie David Hunter však vyzdvihol aj pozitívne účinky antikoncepcie. "Okrem skutočnosti, že zabraňuje otehotneniu a môže byť prínosom pre ženy s dysmenoreou alebo menorágiou (bolestivá menštruácia, pozn. red.), užívanie antikoncepcie je spojené so značným znížením rizika rakoviny vaječníkov, endometrie (rakovina maternice, pozn. red.) a kolorektálneho karcinómu (rakovina hrubého čreva a konečníka, pozn. red.)," dodal Hunter podľa portálu sciencealert.com.

Predchádzajúce štúdie nezistili žiadne takéto pretrvávanie rizík a vedci zdôraznili potrebu ďalšieho výskumu. Hoci spomínaných 38 percent znie hrozivo, podľa vedcov je riziko rakoviny prsníka u mladších pacientiek relatívne zriedkavé. V prípade štúdie však treba brať do úvahy aj ďalšie rizikové faktory, vrátane veku a rodinnej anamnézy. Súčasne platí, že užívanie tabletiek by ste mali najprv konzultovať so svojím lekárom.

Súvisiace články