Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medvede dokážu prespať sedem mesiacov. Ako by vyzeral zimný spánok v prípade človeka?
Zdielať na

Medvede dokážu prespať sedem mesiacov. Ako by vyzeral zimný spánok v prípade človeka?

Medvede dokážu počas zimného spánku prespať neuveriteľných sedem mesiacov. Koľko času však dokáže prespať človek? Odpoveď na túto otázku priniesol zaujímavý experiment, ktorý súvisel s tým, ako ľudský organizmus reaguje na nedostatok svetla a sociálnu izoláciu. Výskum tiež priniesol prekvapivé zistenia o vnímaní času a spánkových cykloch.

Dvaja jaskyniari Josie Laures a Antoine Senni strávili pod zemou niekoľko týždňov, obaja v oddelených jaskyniach. Kým Josie vydržala vo svojom novom domove 88 dní, Antoine to dotiahol až na 126 dní. Počas svojho pobytu dostávali informácie o svojom zdraví, nie však o čase.

Keď teda výskumníci prvýkrát vyšli na denné svetlo, ostali úplne zaskočení. Kým Jossie si myslela, že je 25.február, v skutočnosti sa písal 12.marec 1965. Rovnako sa prepočítal aj Antoine, ktorý vyšiel z jaskyne 5.apríla toho istého roku v domnienke, že je 4.február.

Dlhý pobyt bez svetla mal vplyv aj na ich spánok. Antoine niekedy prespal aj 30 hodín, hoci bol presvedčený o tom, že si len na okamih zdriemol. Je to tak tak preto, že bez slnka strácame prehľad o čase, ale aj o tom, kedy a koľko by sme mali spať.

Súvisiace články

Najčítanejšie