Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Je to tu! Nedostatok potravín nám hrozí už v roku 2027
Zdielať na

Je to tu! Nedostatok potravín nám hrozí už v roku 2027

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Naša planéta už možno v roku 2027 nebude schopná nasýtiť prudko rastúcu populáciu. Organizácia Gro Intelligence prišla s novými odhadmi. Podľa nich už za desť rokov bude chýbať jedlo o celkovej energetickej hodnote 214 biliónov kalórií. Predpovede OSN uvádzajú ako zlomový rok 2050.

Ako uvádza portál iDnes.cz, viac ako 200 biliónov chýbajúcich kalórií podľa prepočtu zodpovedá zhruba 379 miliardám hamburgerov Big Mac, čo je väčšie množstvo ako spoločnosť McDonald´s vyrobila za celú dobu svojho fungovania na trhu. 

Podľa Sary Menker, zakladateľky analytickej spoločnosti Gro Intelligence do roku 2027 nebude súčasný poľnohospodársky ani potravinársky priemysel schopný nasýtiť obyvateľov planéty. Oproti prognózam, ktoré vo svojej štúdii zverejnila OSN, je to veľký skok. Z tej totiž vyplýva, že zlomový rok bude 2050, keď sa svetová populácia rozrastie na 9,1 miliardy ľudí zo súčasných 7,4 miliardy.

Nerieši sa však ani správna distribúcia potravín, ktorá je dlhodobou príčinou hladomorov a podvýživy v rozvojových častiach sveta. Menkerová však tvrdí, že štúdia OSN je príliš optimistická. Čísla, s ktorými operuje sa totiž týkajú váhy a objemu potravín. Podľa nej je však dôležité pozerať na výživovú hodnotu potravín. 

Pri prepočte na kalórie sme tak podľa Menkerovej už teraz vo veľmi napätej situácii. Predpovedá, že populačný a ekonomický rast krajín ako je Čína, India či africké krajiny tento trend iba posiluje. Import potravín do týchto štátov by mal narastať a zahraničná produkcia sa tak skôr či neskôr dostane na dno. 

Existujú riešenia, ktoré by proces mohli spomaliť

Podľa Menkerovej existujú riešenia, ktoré by tento proces mohli prinajmenšom spomaliť. Jedným z nich je reforma poľnohospodárstva v Afrike a v Indii. Zmeniť by sa podľa nej mal spôsob obrábania pôdy. 

Ďalšou cestou by podľa OSN mohlo byť obmedzenie plytvania jedlom. V odpadoch totiž podľa štúdie OSN skončí ročne až 1,3 miliardy ton jedla. Veľkú časť z nich je pri tom možné použiť. Podľa prepočtov by jedna štvrtina vyradeného jedla stačila na potravu pre 870 miliónov hladujúcich.

Súvisiace články

Najčítanejšie