Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Budúcnosť palív? Tajomstvo sa ukrýva v pneumatikách
Zdielať na

Budúcnosť palív? Tajomstvo sa ukrýva v pneumatikách

KÁHIRA / Študentom z Egypta sa podarilo vymyslieť vynález, ktorý by životnému prostrediu veľmi pomohol. Vyvinuli totiž špeciálnu technológiu, pomocou ktorej vedia z použitých pneumatík vyrobiť alternatívne palivo.

Študenti z technickej univerzity prišli na to, ako rozumne využiť staré pneumatiky. Pomocou technológie dokážu z gumy vyťažiť palivo. Študenti tvrdia, že ide o nenáročnú technológiu. "Projekt pozostáva zo špeciálnej pece, do ktorej sme vložili rozdrvené pneumatiky. Pod ňu umiestníme oheň, ktorý zahrieva pneumatiky, ktoré sa začnú odparovať. Výsledným produktom je naftový olej," hovorí Mustafa Saíd Ali, jeden z vynálezcov. 

Študenti boli rozdelení do troch skupín. Prvá zodpovedala za výskum a dizajn, druhá za výrobu a tretia hľadala investorov. "Výhody, ktoré sme získali z tohto procesu sú environmentálne a priemyselné. Prínos pre životné prostredie spočíva v tom, že recyklujeme použité pneumatiky namiesto toho, aby sme ich hádzali do ulíc," vysvetlil Mustafa. 

V súčasnosti sa študenti venujú projektu len v malom, ako ale hovoria, dúfajú, že sa im podarí nájsť investora, ktorého tento spôsob osloví a pomôže im projekt rozbehnúť vo väčšom meradle. 

Súvisiace články