Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Unikát na Slovensku. Chovateľ rozmnožuje exotické korytnačky
Zdielať na

Unikát na Slovensku. Chovateľ rozmnožuje exotické korytnačky

BRATISLAVA / Dochovať mláďatá vzácnej madagaskarskej korytnačky lúčovej na Slovensku je pre chovateľa veľký úspech, pretože je náročná na rozmnožovanie. Slovákovi, ktorý žije neďaleko hraníc, sa to po veľmi dlhých rokoch snaženia podarilo.

Chovateľ má na záhrade minizoo, má 10 druhov rôznych korytnačiek. Desať rokov pracne vyhrabával a potom vkladal do špeciálneho inkubátora vajíčka, prestavoval teplotu a pri stovkách vajec márne čakal 150 dní. Až doteraz. Korytnačkám trvalo 3 až 5 dní, než sa úplne vyliahli. Chovateľ musel odhaliť tajomstvo liahnutia, ktoré spočíva v tom, kedy počas 150 dní treba vajíčkam zvyšovať a kedy znižovať teplotu. "Toto bol vrchol chovateľskej snahy," povedal chovateľ Tibor Görcs.

Šťastie mu priniesli vajíčka, ktoré korytnačky vyliahli presne na Štedrý deň. Verí, že je to prvenstvo aj medzi našimi chovateľmi. "Neviem o nikom, kto by rozmnožil tento druh na Slovensku," dodáva. Muž, ktorý chová korytnačky od detstva už jeden cieľ pokoril, ďalší má za sebou. Rozmnožiť chce aj ďalšiu korytnačku pochádzajúcu z Madagaskaru.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie