Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Má 85 rokov a polmaratón zabehne za necelé dve hodiny
Zdielať na

Má 85 rokov a polmaratón zabehne za necelé dve hodiny

Archívna reportáž

JOHANNESBURG / S čiapkou na hlave sa Deirdre Larkin púšťa do osemikilometrového tréningového behu na predmestí Johannesburgu. Vo svojich osemdesiatich piatich rokoch táto bývalá klaviristka, ktorá začala behať až vo vyššom veku, zabehne polmaratón za necelé dve hodiny.

"Naposledy som behala na strednej škole, potom som začala, keď som mala 78 rokov" zveruje sa v malej miestnosti úplne zasvätenej jej športovým úspechom, kde stenu pokrýva  500 medailí.

Vedľa najrôznejších ocenení sú tu výstrižky z novín a diplomy z rôznych pretekov, svedčiace o rastúcej známosti maratónskej babičky. Deirdre sa stala atrakciou pretekov, na ktorých sa zúčastňuje.

"Keď ma ľudia predbiehajú - a veľa ma ich predbieha - zdravia ma. Hovoria mi: vás sme videli v televízii. Nehovoríme však spolu príliš, pretože musíme vydržať s dychom," hovorí Deirdre Larkin potom, čo ubehla v Pretórii desať kilometrov.


"Je veľmi inšpirujúce vidieť niekoho tak starého, ako takto behá. Dúfam, že budem behať a zostanem vo forme až do deväťdesiatky!" smeje sa tridsiatnička Andisiwe Matshob. Britskú klaviristku, ktorá prišla v roku 1970 do Juhoafrickej republiky, nič nepredurčovalo k tomu, že bude zbierať medaily. Začiatkom tisícročia jej lekár oznámil, že má osteoporózu, na ktorú lieky, injekcie a dokonca ani jóga nemajú žiadny účinok.

V roku 2010 jeden z jej štyroch synov krátko pobýval v jej dome v Randburgu, štvrti strednej triedy v Johannesburgu. "Môj syn behal trikrát týždenne. Povedala som si, že ho odprevadím. Spočiatku som len chvíľku bežala a potom som musela zvoľniť," spomína. Za sedem rokov urobila obrovský pokrok. Tento rok v apríli bola dokonca pozvaná na pretek v Ženeve, kde sa bežalo desať kilometrov pozdĺž Ženevského jazera.

Je potrebné povedať, že Deirdre dodržiava režim hodný vrcholového športovca: žiadny cukor, žiadna soľ, žiadna káva a denne vstáva o piatej, aby išla trénovať.

Cítim sa tak živo

Vlani zabehla 65 pretekov, z toho niekoľko polmaratónov. Vytvorila svetový rekord v kategórii bežcov starších osemdesiat rokov na 21 kilometrov: dve hodiny a päť minút. "Zakaždým, keď dobehnem nejaký závod, nemôžem uveriť, že sa mi to podarilo," hovorí Larkin. "Krv mi v žilách obieha rýchlejšie, cítim všetky svaly, ani som nevedela, že ich mám toľko. Cítim sa tak živo, mám oveľa viac energie," dodáva.

Keď skončí športové dopoludnie, Deirdre nemá siestu. Každé popoludnie jazdí do súkromnej strednej školy na severe mesta, kde dáva hodiny klavíra.

"Po hodine som vyčerpaná. Ale keď sa pozriem na Deirdre, uvedomím si, že môžem veľa dokázať, pretože ona vzdoruje osudu," hovorí s nadšením jej sedemnásťročná žiačka Vuyo Tshwele. "Je pre mňa inšpiráciou, dokazuje, že vek je len číslo. Väčšina ľudí si myslí, že sú príliš starí, aby niečo dokázali, ale ona v 85 rokoch behá rýchlejšie ako ľudia môjho veku," dodáva.

V septembri bude Deirdre Larkin oslavovať 86 rokov. Vôbec však nemieni spomaliť tempo. "Neviem si predstaviť život bez behania. Bolo by to ako pomalá smrť. Budem behať, kým to pôjde. Som si istá, že by som to dokázala aj s jednou nohou," vyhlasuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie