Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Americká astronautka láme rekordy! Na vesmírnu stanicu jej volal prezident Trump
Zdielať na

Americká astronautka láme rekordy! Na vesmírnu stanicu jej volal prezident Trump

WASHINGTON / Astronautka NASA, Peggy Whitson (57), má niekoľko prvenstiev. Mimo iné je najstaršou ženou, ktorá lieta do vesmíru. V minulosti získala prvenstvo v najväčšom počte vesmírnych výprav ako ženská astronautka a tiež bola prvá žena, ktorá velila Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Počas telefonátu s Bielym domom hovorí, čomu sa na vesmírnej stanici momentálne venujú.

V stredu Peggy prelomila rekord, ktorý dosiahol astronaut Jeff Williams, keď strávil vo vesmíre 534 dní. V tento výnimočný deň jej volal na Medzinárodnú vesmírnu stanicu prezident Trump s dcérou Ivankou, aby jej v mene amerického štátu pogratulovali. 

Americký prezident začal telefonát s tým, že vyhlásil jej rekord za slávny deň v histórii letu do vesmíru. "Dnes veliteľka Whitson, ste prelomili rekord za najdlhší čas strávený vo vesmíre americkým astronautom - viac ako 534 dní,"  hovorí Trump.

Čo sa plánuje vo vesmíre

Na otázku, ako sa Peggy cíti po obdržaní nového rekordu, povedala: "Je to skutočne obrovská pocta prelomiť takýto rekord, ale je to aj veľká pocta pre mňa reprezentovať všetkých v NASA, ktorí umožnili let do vesmíru a môžu za to, že tento rekord sa mohol stať skutočným. Som veľmi hrdá na celý tím." V rozhovore tiež prezradila, že rokom 2030 začínajú výpravu na Mars. Momentálne plánujú testovacie lety, informuje bristká BBC.

Zatiaľ študovali ako sa odrazí cestovanie hlbšie do vesmíru na ľudskom tele, je to súčasť prípravy na expedíciu. Veľkou výzvou je stále voda. "Práve teraz využívame solárnu energiu, ktorú zhromažďujeme a používame na rozdelenie vody na kyslík a vodík. Kyslík, ktorý dýchame. Používame vodík, spojíme ho späť s CO2, ktorý odoberáme zo vzduchu a vyrobíme viac vody.Voda je tu veľká vzácnosť. Musíme tiež filtrovať náš moč a zmeniť ho na pitnú tekutinu a naozaj to nie je až také zlé ako to znie," žartovala Peggy. Prezident Trump sa chytil a odpovedal, že to rád počuje, radšej ona ako on. 

Súvisiace články

Najčítanejšie