Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Naleteli ste aj vy? BFF je hoax, ktorý sa šíri internetom
Zdielať na

Naleteli ste aj vy? BFF je hoax, ktorý sa šíri internetom

Aj vy ste si na Facebooku všimli stovky komentárov BFF? V príspevkoch sa píše, že ak sa tieto tri písmená nevyfarbia nazeleno, užívateľ si má urýchlene zmeniť heslo, pretože jeho konto nie je dostatočne chránené. V skutočnosti však ide o ďalší hoax, ktorý sa šíri internetom. Naleteli ste aj vy?

Prvý apríl je síce dávno za nami, to však nebráni niektorým vtipálkom, aby si z ľudí poriadne vystrelili. Obeťou podvodu sa stali aj tisíce Slovákov najväčšej sociálnej siete. Viaceré stránky zdieľali text s "osvedčeným návodom", ako si overiť bezpečnosť svojho účtu.

"Dajte lajk tomuto príspevku a napíšte BFF do komentára. Ak sa objaví zelená, váš účet je chránený," píše sa vo výzve, ktorá je zrejme reakciou na aktuálnu bezpečnostnú kauzu Facebooku, pri ktorej boli zneužité dáta miliónov ľudí po celom svete.

Ako sa ďalej uvádza v príspevkoch, skratku BFF (best friends forever) údajne vymyslel samotný CEO Facebooku Mark Zuckerberg, čo je, samozrejme, číry nezmysel.

Vtip sa zrejme opiera o menej známu funkciu sociálnej siete, kedy sa niektoré slová zafarbia a pridruží sa k nim krátka animácia. Napríklad pri gratuláciách vystrelia konfety a balóny, pri slove "cmuk" zase srdiečka a pri BFF sa text vyfarbí nazeleno a objavia sa ruky, ktoré si ťapnú "high-five".

Animácie však nemajú nič spoločné s bezpečnosťou vášho účtu. V prípade, keď si chcete skutočne overiť, či boli vaše dáta zneužité, kliknite na tento odkaz. O tom, čo, všetko o nás Facebook vie, sme písali tiež nedávno TU.

Súvisiace články