Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mega projekt. Nórsko vybuduje morský tunel pre lode
Zdielať na

Mega projekt. Nórsko vybuduje morský tunel pre lode

OSLO / Nórsko predstavilo plány na vybudovanie morského tunela, ktorý povedie cez horský masív, pričom pôjde o vôbec prvý projekt svojho druhu na svete. Účelom projektu na západnom pobreží krajiny je, aby sa plavidlá mohli vyhnúť polostrovu Stad a okolitým nebezpečným vodám.

Polostrov Stad, cez ktorý morský tunel povedie, je najexponovanejšou lokalitou celého nórskeho pobrežia a plavidlá ho musia obchádzať cez rozbúrené a nebezpečné vody Severného mora, ktoré tu bičuje prudký vietor, čo spôsobuje, že mnohé lode musia čakať, kým sa počasie upokojí a až potom môžu pokračovať vo svojej trase.

Nóri sa preto rozhodli vyriešiť tento problém neobyčajne. Vybudujú tunel, ktorý bude prvý svojho druhu. Práce na hĺbení tunela sa začnú v roku 2019, informovala spravodajská stanica Sky News.

Tunel bude dlhý 1,7 kilometra a šíroký 36 metrov. Náklady na jeho výstavbu, ktorá bude trvať tri až štyri roky, sa odhadujú v prepočte na 295 miliónov eur. Podľa nórskeho ministra dopravy Ketila Solvika-Olsena plánovaný tunel umožní lodiam bezpečnejšiu plavbu a prepravu tovaru pozdĺž pobrežia.

Tunely pre lode existujú aj v iných kútoch sveta, napríklad Canal du Midi vo Francúzsku, avšak tunel cez masív polostrova Stad bude prvým, ktorý pojme plavidlá s nosnosťou do 16 000 ton, a to nákladné aj výletné, vrátane plavidiel ikonickej spoločnosti Hurtigruten, premávajúce medzi mestami Bergen a Kirkenes.

Súvisiace články