Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Preplnené autobusy sú pasé. Pozrite sa, ako vyzerá doprava budúcnosti
Zdielať na

Preplnené autobusy sú pasé. Pozrite sa, ako vyzerá doprava budúcnosti

Hromadná doprava je ideálnym riešením, ako prepraviť čo najviac ľudí a zároveň brať ohľad na životné prostredie. Nie každému sú však preplnené autobusy či špinavé metro po chuti. Vizionár Elon Musk preto navrhuje, aby sa jeho hyperloop využíval ako dopravný prostriedok pre čo najväčší počet cestujúcich.

Technológiu s názvom hyperloop, ktorá mala vodičov odbremeniť od dopravných zápch, predstavil Musk ešte v roku 2013. Tento spôsob dopravy je založený na princípe kapsúl cestujúcich vysokou rýchlosťou vo vákuovom potrubí. To malo byť pôvodne umiestnené na zemskom povrchu, no časom Musk založil spoločnosť Boring Company, ktorá sa zameriava razením tunelov.

Kým spočiatku malo ísť hlavne o koncept pre osobné automobily, dnes Musk v súvislosti s hyperloopom hovorí ako o ďalšej alternatíve k hromadnej doprave. Jeho prioritou vraj budú chodci a cyklisti. "Stále budeme prepravovať autá, ale len v prípade, keď budú splnené všetky potreby hromadnej dopravy," spresnil Musk na svojom Twitteri s tým, že nie každý si môže dovoliť auto.

Boring Company má v pláne vybudovať až tisíc staníc s veľkosťou jedného parkovacieho miesta, čo je v porovnaní s metrom väčší počet zastávok, z ktorých sa dostanete čo najbližšie do vášho cieľa. Prvá sieť podzemnej prepravy by mala vzniknúť pod Los Angeles. Supervlak sľubuje rýchlosť v tuneli až 200 km/hod.

Pozrite si VIDEO.

Súvisiace články