Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ovládanie predmetov silou mysle je už realitou. Prebieha testovanie
Zdielať na

Ovládanie predmetov silou mysle je už realitou. Prebieha testovanie

LAUSANNE / Ovládať predmety silou mysle už nebude problém. V švajčiarskom meste pripravujú pre nadšencov z radov verejnosti presne takýto projekt. Spustiť ho chcú už koncom októbra.

Ak budete chcieť kohokoľvek ohúriť, choďte na polytechnickú školu do Lausanne. Odborníci vás tam naučia ako jednoducho hýbať predmetmi len pomocou vášho mozgu. A nie sú v tom žiadne čary, len čistá veda.

"Verejnosť si bude u nás môcť vyskúšať ako sa dá pohnúť s predmetmi bez použitia rúk, len s použitím sily vlastného mozgu. Nasadíme im EEG helmu, ktorá číta mozgovú aktivitu a prostredníctvom bezdrôtového spojenia ju premení na energiu, ktorá pohybuje predmetmi," vraví spoluzakladateľ Michael Mitchell. 

Novinku zatiaľ testujú dobrovoľníci. Tí majú k dispozícii štyri stroje, ktoré ovládajú mozgom. Spoluzakladateľ v súvislosti s novinkou hovorí o technickej revolúcii v oblasti poznania. "Vytvárame svet, kde sa náš mozog bude vedieť spojiť s fyzickými predmetmi v našom okolí. Zrejme to nebude otázka jedného roku, ani piatich, ale časom sa človek stane centrom všetkých okolitých technológií. Dnes je ešte náročné si to celé predstaviť," dodáva Mitchell. 

Prístroj sa najprv na jednotlivca nastaví - jednoducho povedané naladí sa na jeho vlny a následne je človek schopný stroj uviesť do pohybu. Čím viac dobrovoľníkov, tým sú dáta pre odborníkov cennejšie. Zrejme aj preto ponúkajú verejnosti, aby si tento nový zázrak prišla vyskúšať.

Súvisiace články