Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najmodernejšia superjachta mieri k ruskému miliardárovi
Zdielať na

Najmodernejšia superjachta mieri k ruskému miliardárovi

V prístave na Gibraltáre kotví skutočný obor. Poslednými testami tam prechádza jedna s najdlhších jácht na svete. Meria 143 metrov, má 8 poschodí a váži viac ako 12 ton. Superjachta patrí ruskému boháčovi Andrejovi Melničenkovi a dal za ňu 460-miliónov dolárov (približne 390 miliónov eur). Prevezme si ju v najbližších dňoch.

Ruský miliardár Andrej Melničenko dal túto jachtu postaviť pred niekoľkými rokmi a isto sa už nevedel dočkať dňa, kedy uzrie svetlo sveta. Nie je to síce najdlhšia jachta na svete, ale isté prvenstvo si zachováva. Rus nechal na jachtu nechal nainštalovať tri stožiare, ktoré dosahujú výšku až 91 metrov a z lode robia jednu z najvyšších jácht na celom svete.

Jachtu s príznačným názvom Sailing Yacht A postavila nemecká spoločnosť Nobiskrug, návrh dal Philippe Starck. Od druhej polovice fabruára zadržiavali superjachtu gibraltárske úrady. Spomínaná lodiarska spoločnosť totiž tvrdila, že jej miliardár dlhuje až 15,3 milióna eur. Podnikateľov hovorca sa potom všemožne snažil, aby bol príkaz na zadržanie jachty zrušený.

Podľa spoločnosti Nobiskrug je uvedená superjachta vybavená podmorskou pozorovacou kabínou, hybridným dieselovo-elektrickým pohonom, ako aj "najmodernejšími" navigačnými systémami.

Melničenko, priemyselník s veľkými kapitálovými podielmi v ruskom banskom, energetickom a poľnohospodárskom sektore, disponuje majetkom vo výške 13,2 miliardy dolárov, tvrdí spoločnosť Forbes.

Súvisiace články