Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lietadlo, aké ste ešte nevideli: Do oblakov vyletela veľryba
Zdielať na

Lietadlo, aké ste ešte nevideli: Do oblakov vyletela veľryba

TOULOUSE / Spoločnosť Airbus spôsobila nedávno veľký rozruch, keď predstavila najnovšiu verziu svojho dopravného lietadla Beluga. Tvarom totiž pripomína niečo medzi vtákom a veľrybou. Spoločnosť najnovšie oznámila, že prvých 5 lietadiel úspešne zvládli prvé testovacie lety.

Nová BelugaXL (Airbus A330-700L) pristála na letisku Toulouse-Blagnac vo Francúzsku vo štvrtok o 14:41 po viac ako štvorhodinovom lete, uvádza portál CNN. Spoločnosť Airbus sa vyjadrila, že ich nový model najprv odlieta 600 skúšobných hodín v priebehu 10 mesiacov, kým nastúpi naplno do služby v roku 2019. 

Tvorcovia sa s novým modelom poriadne vyhrali. Veľrybí nos, žiariace modré oči a úsmev na oblohe nikto neprehliadne. Dizajn usmievajúcej sa veľryby vybrali samotní zamestnanci spoločnosti Airbus. Vedenie im rozposlalo anketu so 6 možnosťami, ako by mohol ich nový model vyzerať. Veľryba sa stala jasným víťazom so 40 percentami hlasov. 

Je založená na leteckých typoch A330-200, ktorá sa stala známa ako "Beluga", pretože sa podobala na bielu arktickú veľrybu. Pôvodné lietadlá boli v prevádzke od roku 1994; Airbus však v roku 2014 spustil program na vybudovanie novej verzie s podobnými úpravami a rozmermi.

"Potreba nového modelu Beluga prináša zvýšenie výrobných sadzieb a zvýšenie kapacity tejto flotily piatich lietadiel," povedal Stephane Gosselin, vedúci spoločnosti Airbus Transport International.

Originálna Beluga môže nosiť krídla lietadla A340 alebo trup lietadla A350, ale nie je dostatočne veľká na to, aby prevážala veľa ťažkých dielov modelu A380.
Model BelugaXL však meria o 6 metrov viac a je o 1 meter širší a ponúka o 30% väčšiu kapacitu. Môže tiež uniesť o šesť ton viac ako súčasný model. 

Projekt čínskych vedcov pracuje s verziou, že by drony boli využité aj v iných oblastiach života, ako len nakrúcanie z výšky. Napríklad pri takej donáške jedla. Pozrite si archívnu reportáž: 


Súvisiace články