Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Telepatia ako budúcnosť komunikácie: Vieme, ako bude vyzerať dorozumievanie bez slov
Zdielať na

Telepatia ako budúcnosť komunikácie: Vieme, ako bude vyzerať dorozumievanie bez slov

Túžite sa dorozumievať bez toho, aby ste museli otvoriť ústa? Telepatia nie je žiadna uletená predstava zo sci-fi filmov. Podľa vedcov sme k tomuto spôsobu komunikácie bližšie, než si myslíme.

Mozgový chirurg Eric Leuthardt z Washington University je presvedčený, že v budúcnosti budú môcť ľudia získať mozgové implantáty, ktoré im umožnia zdieľať informácie s ostatnými. Prostredníctvom zabudovaného čipu v mozgu budú nielenže komunikovať bez slov, ale tiež vedieť čítať cudzie myšlienky. Jeho úlohou je teraz lepšie pochopiť a analyzovať obmedzenia mozgu, aby sme mohli využívať túto technológiu bez problémov.

"Pri tempe, akým technológia napreduje, nie je ťažké si predstaviť, že to, čo sa dnes zmestí do mobilu, sa o dvadsať rokov zmestí do niečoho o veľkosti zrnka ryže. To niečo by mohlo byť vložené do vašej hlavy minimálne invazívnym spôsobom," uviedol Leuthardt podľa portálu Daily Mail. Možné to podľa neho bude o "10 alebo 100 rokov".

Leuthard v súčasnosti pracuje na vývoji implantátu, ktorý bude voľne dostupný na trhu a bez nutnosti operácie. Kúpiť si v obchode čip bude vraj bežnou záležitosťou ako dať si piercing alebo tetovanie. Podobný projekt nedávno rozbehol aj vizionár Elon Musk, ktorý tiež vyvíja rozhrania mozgu a strojov, ktoré umožnia pripojenie ľudí a počítačov.

Súvisiace články