Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Historicky najväčšie lietadlo: Rozpätie krídiel dlhšie ako futbalové ihrisko
Zdielať na

Historicky najväčšie lietadlo: Rozpätie krídiel dlhšie ako futbalové ihrisko

WASHINGTON / Letecký unikát predstavil v stredu miliardár a spoluzakladateľ firmy Microsoft Paul Allen. Najväčšie lietadlo sveta vyrobili vo vesmírnej spoločnosti, ktorú sám vlastní. Má šesť motorov, dva kokpity a malo by vyniesť rakety hore pred tým, ako ich vypustia na obežnú dráhu. Ide o prelomový vynález.

Obrovské lietadlo Stratolaunch uviedla Allenova vesmírna firma, Stratolaunch System, v stredu. Ide o unikátny kúsok s prezývkou Roc a o prvenstvá sa biť nemusí. Predbežný rozpočet na projekt, ktorý uverejnili v roku 2011, mal byť 300 miliónov dolárov. 

Len rozpätie krídiel je približne 120 metrov, čo je viac ako futbalové  ihrisko. So svojimi šiestimi motormi je väčšie ako známy 1947 H-4 Hercules, ktorý navrhol Howard Hughes. Stratolaunch váži bez nákladu približne 226 ton, uvádza portál Daily Mail.  Maximálne by mal uniesť takmer 590 ton. Po dráhe sa hýbe na 28 kolesách a napájaný je šiestimi 747 leteckými motormi. 

Let do vesmíru

Okrem iného má aj dva prepojené kokpity, medzi ktorými bude niesť rakety. Potom, ako lietadlo dosiahne nadmorskú výšku, spustí štartovací prístroj, ktorý následne vystrelí svoje zosilňovače a vymrští sa do vesmíru. Tradične sa satelity a iné lietadlá dostali do vesmíru zo zeme. Tento nápad si bude vyžadovať obrovské množstvo paliva. Vlani spoločnosť Stratolaunch podpísala dohodu s leteckou a obrannou spoločnosťou Orbital ATK.

Podľa podmienok dohody Stratolaunch bude poháňať rakety Orbital Pegasus XL, ktoré sa špecializujú na malé satelity letiace do vesmíru. Výhodou bude rýchle a presné "doručenie" satelitov na ich obežnú dráhu. Na rozdiel od pozemných štartov, ktoré sú ovplyvnené počasím. 

Súvisiace články