Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dron, ktorý rozpozná žraloka vo vode a varuje ľudí
Zdielať na

Dron, ktorý rozpozná žraloka vo vode a varuje ľudí

SYDNEY / Austrálski vedci hľadali spôsoby, ako zabezpečiť, aby sa ľudia vyhli nebezpečným stretnutiam so žralokmi. Najnovšie testujú lietajúci dron s kamerami a so špeciálnym programom, ktorý dokáže rozpoznať žraloka a varuje ľudí vo vode. Dokáže sa ale ešte viac.

Žralok je jeden z vrcholných predátorov v oceáne. Za bežných okolností sa človeku zďaleka vyhýba. Na miestach, kde sa ale nachádza aj jeho zdroj potravy, napríklad tulene a zároveň aj ľudia, predstavuje stret riziko. Toto je nový spôsob, ako hrozbu znížiť.

"Štúdie ukazujú, že človek dokáže rozpoznať žraloka podľa leteckých záberov len s presnosťou okolo 30 percent. Náš špeciálny softvér však dosahuje až 90-percentnú úspešnosť," hovorí vedec Nabin Sharma. Vedci vyvinuli umelú inteligenciu, ktorá sa postupne učí a zlepšuje. Pomocou algoritmov prístroj učia rozlíšiť vo vode čln, ale aj žraloka od iných rýb, ako je napríklad delfín. 

Dron bude schopný varovať plavcov či surferov pred blížiacim sa žralokom pomocou megafónu. "Vieme z dronu zhodiť nafukovací čln pre štyri osoby spolu s komunikačným zariadením, ktoré vie vysielať prosbu o pomoc," dodáva spoluzakladateľ firmy na výrobu dronov Paul Scully-Power. Novinka by ľudom pomohla aj priamo. Žralokov by pomocou elektronického odháňača odradila od útoku. Lietajúci systém ochrany pred žralokmi budú na austrálskom pobreží testovať už od septembra.

Súvisiace články