Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Výroba energie pomocou obrích šarkanov
Zdielať na

Výroba energie pomocou obrích šarkanov

STRANRAER / Púšťanie šarkanov už o pár rokov nemusí byť len obyčajnou detskou zábavkou. Britskí vývojári totiž pracujú na zaujímavom projekte. Jeho cieľom je vyrobiť pomocou obrích šarkanov elektrickú energiu.

Britskí vedci priznávajú, že od cieľa sú ešte stále ďaleko, najmenej niekoľko rokov. Napriek tomu pokračujú v testovaní a prípravách originálneho systému. "Šarkany by sa mohli používať napríklad tam, kde je príliš náročné nainštalovať klasické veterné turbíny," hovorí jeden z vývojárov Simon Heyes. 

Sú totiž podľa nich ľahšie, skladnejšie a nenáročné na prepravu. Oproti klasickým turbínam sú navyše aj cenovo dostupnejšie. Pilotným projektom nadšencov má byť šarkania farma vo veternom Škótsku. Podľa plánov by pomocou dvojice šarkanov mohla dokázať vyrobiť dostatok elektriny pre tritisíc domácností.

Jeden šarkan na výrobu energie by mal mať životnosť asi štyri roky. Vývojári zároveň upozorňujú, že šarkanie farmy určite nemôžu zriadiť na ľubovoľnom mieste. Budú totiž musieť vziať do úvahy napríklad aj migračné trasy vtákov, či rôzne miestne regulácie. Zatiaľ poctivo skúšajú, testujú a učia sa. Púšťanie šarkanov ich vraj veľmi baví.

Súvisiace články