Jasno
11°
Bratislava
Imrich
5.11.2024
Chcete mať doma Taliansko? Pripravte si tieto chutné recepty
Zdielať na
Gastro

Chcete mať doma Taliansko? Pripravte si tieto chutné recepty

Archívne video

Ponúkame vám päť zaručene chutných receptov z talianskej kuchyne. Sú ľahké, chutné a zdravé. Pustite sa do varenia.

Obľubujete talianske jedlá? Radi by ste si pripravili chutné a zdravé talianske špagety či rizoto? Bright Side ponúka recepty plné chutí, Talianska a zdravých ingrediencií.  

Špagety s pistáciovými jadierkami, so špenátom a s pestom

Na prípravu tohto jedla potrebujete soľ, 450 g špenátu, 300 g pšeničných špagiet, 2 lyžice solených pistáciových orechov, 1 pretlačený strúčik cesnaku, 1 hrnček nasekaného petržlenu, 2 lyžice parmezánu, 1/4 hrnčeka olivového oleja, 2 lyžice citrónovej šťavy a čierne korenie.

1. Špenát varíme približne 2 minúty v solenej vode. Potom ho schladíme v miske s ľadovou vodou. 

2. Uvaríme špagety.

3. Pokrájané pistáciové oriešky zmiešame s cesnakom. Pridáme petržlen, olivový olej, parmezán, citrónovú šťavu a tretinu čajovej lyžičky soli a čierneho korenia. Všetko spolu zmiešame. 

4. Špagety zmiešame s pestom a môžeme podávať.

theyummylife.com

Nízkokalorické makaróny Alfredo

Potrebujeme 1 polievkovú lyžicu nesoleného masla, 1 pretlačený strúčik cesnaku, 1 čajovú lyžičku citrónovej kôry, 2 čajové lyžičky múky, 1 pohár mlieka, soľ, 2 lyžice nízkokalorického syrového krému, 3/4 hrnčeka parmezánu, 3 lyžice čerstvého petržlenu, 350 g makarónov a čierne korenie. 

1. Maslo roztopíme na panvici pri strednej teplote. Pridáme cesnak, citrónovú kôru a dusíme, kým cesnak nebude mäkký. Potom pridáme múku a asi minútu pražíme za stáleho miešania drevenou varechou. Pridáme mlieko a 3/4 čajovej lyžičky soli. Varíme to asi 3 minúty, kým zmes nezhustne. Potom pridáme syrový krém a parmezán. Asi minútu túto zmes miešame a nakoniec pridáme petržlen. 

2. Počas toho ako sa varí omáčka, dáme uvariť cestoviny. 

3. Po uvarení ich zmiešame s omáčkou, na vrch postrúhame parmezán a pridáme štipku čierneho korenia. 

Zdravé rizoto

Na prípravu zdravého rizota potrebujeme 1/2 hrnčeka celozrnnej hnedej ryže, 1/2 hrnčeka jačmeňa, 1 lyžicu olivového oleja, 1 stredne veľkú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, 1/2 hrnčeka slepačieho vývaru, 400 g nakrájanej špargly, 170 g húb, 60 g nízkokalorického syrového krému, 1 lyžicu nastrúhaného parmezánu, 2 lyžice nasekanej jarnej cibuľky, 1/2 čajovej lyžičky citrónovej kôry. 

1. Do vriacej vody vložíme ryžu a jačmeň a varíme asi 15 – 20 minút. 

2.  Na panvici si olej rozohrejeme na strednú teplotu. Pridáme cibuľu, cesnak, soľ, čierne korenie a varíme približne 5 minút, kým cibuľa nie je jemná a nezhnedne. 

3. Z ryže scedíme vodu, pridáme cibuľu a 1/4 hrnčeka slepačieho vývaru. Panvicu zakryjeme pokrievkou a rizoto varíme, kým nebude ryža a jačmeň mäkká (6 – 8 minút). 

4. Pridáme špargľu, huby a varíme spolu 8 – 10 minút, kým zelenina nezmäkne. Panvicu zložíme z plameňa, pridáme zvyšok slepačieho vývaru, syrovú omáčku a parmezán. Rizoto miešame, kým sa neroztopí syr. Ozdobíme jarnou cibuľkou a citrónovou kôrou. 

ISIFA

Rigatoni s baklažánom a syrom

Potrebovať budeme 450 g baklažánu, 2 x 1/2 hrnček múky, soľ, čierne korenie, 2 vajíčka, 1/2 pohára mlieka, 1/2 hrnčeka nastrúhaného syra, olivový olej, 4 hrnčeky talianskej omáčky marinara a 220 g cestovín rigatoni. 

1. Baklažán pokrájame na kocky. Vložíme ich do solenej vody asi na 15 minút. Potom vylejeme vodu a kúsky baklažánu necháme vysušiť. 

2. Podľa chuti zmiešame hrnček múky so soľou a čiernym korením. V inej miske zmiešame 2 vajíčka  s mliekom. V tretej zmiešame zvyšnú múku s parmezánom. 

3. Baklažánové kocky osmažíme na oleji, kým nebudú mať zlaté sfarbenie. Vysušíme ich na papieri a zmiešame s omáčkou marinara. 

4. Uvaríme si cestoviny a zmiešame s omáčkou. 

pinterest.com

Kura saltimbocca

Potrebujeme 500 g kuracích pŕs, soľ, čierne korenie, 6 kúskov prosciutta (ako náhrada nám môže poslúžiť aj šunka alebo slanina), 250 g nakrájaného špenátu, 3 lyžice olivového oleja, 1/4 hrnčeka postrúhaného parmezánu, 400 g slepačieho vývaru a 2 lyžice citrónovej šťavy.

1.  Kuracie prsia si vyklepeme a rozrežeme na 6 kúskov. Pridáme soľ, čierne korenie a plátok šunky položíme na každý kúsok mäsa.

2. Pokrájaný špenát zmiešame s lyžicou olivového oleja, soli a čierneho korenia. 

3. Špenát poukladáme na kuracie kúsky a posypeme parmezánom. Kura zrolujeme a zafixujeme ho špáradlom. 

4. Rozohrejeme si 2 lyžice oleja na vysokej teplote. Každú rolku kuraťa smažíme približne 2 minúty, mali by pomaly nabrať zlatistú farbu.

5. Pridáme slepačí vývar, citrónovú šťavu a privedieme do varu. Teplotu upravíme na strednú a varíme, kým to nebude hotové (asi 10 minút). 

6. Slepačie plátky dáme na tanier. Do vriacej omáčky po 5 minútach pridáme soľ a čierne korenie. 

7. Zo slepačích roliek vyberieme špáradlá, pridáme omáčku a servírujeme.

Dobrú chuť!

Súvisiace články