Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Chcete sa kvalitne vyspať? Toto pred spaním nikdy nerobte
Zdielať na

Chcete sa kvalitne vyspať? Toto pred spaním nikdy nerobte

Štatisticky má pravidelne problém so zaspávaním takmer 27 percent ľudí a zvyšok bojuje s nespavosťou len príležitostne. Vo väčšine prípadov si však za to môžeme samy. Zbavte sa týchto zlozvykov a uvidíte, že počítanie ovečiek vo vašej posteli bude už čoskoro minulosťou.

1. Fajčenie

Nikotín zvyšuje tlkot srdca, krvný tlak a stimuluje činnosť mozgu, čo rozhodne neprispieva k zdravému spánku. Ak sa napriek tomu nedokážete vzdať vašej večernej cigarety, skúste si naposledy zapáliť aspoň hodinu a pol predtým, ako vleziete do postele. Vaše zdravie sa vám síce nepoďakuje, ale aspoň skôr zaspíte.

2. Bez smartfónu

Modré svetlo, ktoré osvetľuje obrazovky našich smartfónov, tabletov a laptopov, je známym zabijakom hormónu melatonínu, vďaka ktorému sa náš mozog pripravuje na spánok. Odborníci odporúčajú, aby ste so surfovaním na internete prestali najmenej polhodinu pred spaním.

3. Zrušte šlofík

Zdriemnuť si po výdatnom obede padne každému z nás vhod, ale poobedňajší šlofík nenahradí kvalitný nočný spánok. Rozumným kompromisom je siesta, ktorá by však nemala trvať dlhšie ako pol hodiny.

4. Stop zvieratám

Spávate so svojím domácim miláčikom v jednej posteli? Nerobte to. Spánok zvierat je od toho ľudského výrazne odlišný, kvôli čomu sa môžete v noci častejšie budiť. Druhým argumentom je srsť, ktorá môže spôsobovať rôzne problémy bez ohľadu na to, či ste alergický alebo nie.

5. Niekto to rád ľadové

Väčšina ľudí si myslí, že horúci kúpeľ prispieva k lepšiemu spánku. Vedci ale dokázali, že to, čo nám skutočne pomáha zaspať, je rozdiel v teplote: čím je vyšší, tým viac chceme spať. Ak teda cítite, že máte priveľa energie, doprajte si radšej studenú sprchu.

6. Zákaz tvorivej činnosti

Aj keď sa umenie považuje za dobrý spôsob odpočinku, nie je to pravda v prípade, že sa chystáte do postele. Ak kreslíte, píšete alebo hráte na hudobný nástroj, váš mozog bude veľmi aktívny, preto by ste sa tvorivej činnosti mali vyhnúť. Namiesto toho si radšej prečítajte knižku alebo skúste meditovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie