Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Počítate v posteli ovečky? Zbavte sa týchto zlozvykov a vyspite sa konečne doružova
Zdielať na

Počítate v posteli ovečky? Zbavte sa týchto zlozvykov a vyspite sa konečne doružova

Aj vy každú noc počítate v posteli ovečky a ráno vstávate s obrovskými kruhmi pod očami? Ak sa chcete vyspať ako v bavlnke, pokúste sa dodržiavať nasledujúce dobre mienené rady pre lepší spánok.

1. Nepreháňajte to s kávou

Podľa Kliniky Mayo by mali dospelí obmedziť príjem kofeínu na dve až tri šálky kávy denne. Okrem čipernej mysle vám nadbytok kofeínu môže spôsobiť tiež migrénu, bolesť hlavy, podráždenosť, či žalúdočnú nevoľnosť, čo sú ďalšie faktory, ktoré vám brania zaspať.

2. V posteli bez smartfónu

Modré svetlo, ktoré osvetľuje obrazovky našich smartfónov, tabletov a laptopov, je známym zabijakom hormónu melatonínu, vďaka ktorému sa náš mozog pripravuje na spánok. Odborníci odporúčajú, aby ste so surfovaním na internete prestali najmenej polhodinu predtým, ako vleziete do postele.

3. Zrušte šlofík

Zdriemnuť si po výdatnom obede padne každému z nás vhod, ale poobedňajší šlofík nenahradí kvalitný nočný spánok. Rozumným kompromisom je siesta, ktorá by však nemala trvať dlhšie ako pol hodiny.

4. Zatiahnite kohútik

Večer pár hodín pred spaním už nepite nijaké tekutiny, obzvlášť nie alkohol. V opačnom prípade vás bude v noci budiť plný močový mechúr, čo kompletne rozhodí váš spánkový režim.

5. Vo fitku v správny čas

Neexistuje snáď lepší pocit, ako po celom dni fyzicky náročnej práce padnúť unavený do postele. Nie všetci z nás však robia na stavbe a k ľahšiemu zaspávaniu si preto pomáhajú športovaním. Neodporúča sa však cvičiť tesne pred spaním, keďže telo potrebuje čas na regeneráciu.

6. Ako v bavlnke

Pre kvalitný spánok je dôležitá nielen naša miera vyčerpanosti, ale aj prostredie, do ktorého si líhame. Nezabúdajte preto na čisté obliečky, ktoré treba meniť najmenej raz za týždeň.

7. Fusakle na nohách

Nikdy nechoďte do postele so studenými nohami. Ak ich máte ako ľad, navlečte si hrubé bavlnené ponožky.

8. Technika 4-7-8

Technika 4-7-8 spočíva v správnom dýchaní a sľubuje, že zaspíte do 60 sekúnd. Zatvorte ústa a dýchajte nosom, kým nenarátate do štyroch. Následne zadržte dych dovtedy, kým nenapočítate do sedem. Potom vydychujte cez ústa, až kým nenapočítate do osem. Tento cyklus opakujte štyrikrát. Špička jazyka by sa mala nachádzať na hornom podnebí.

Súvisiace články

Najčítanejšie