Skoro jasno
16°
Bratislava
SERIÁl: Na cestách s Lajkitom. Tipy na výlet v Bratislavskom kraji
Zdielať na

SERIÁl: Na cestách s Lajkitom. Tipy na výlet v Bratislavskom kraji

Blíži sa víkend a vy si opäť lámete hlavu nad tým, kam vyraziť? Nechajte rozhodovanie na nás! Portál Lajkit.sk vám každý pondelok prinesie tipy na výlet vo vašom okolí. V prvej časti nášho seriálu vám poradíme, kam sa zatúlať v Bratislavskom kraji.

1. Hrad Červený kameň

Mohutné renesančno-barokové sídlo nájdete v obci Častá. Ak cestujete autom, môžete tu bezplatne zaparkovať na nestráženom parkovisku. Taktiež sa sem dostanete autobusom, ktorý stojí priamo pri hrade. V rámci prehliadky máte na výber malý alebo veľký okruh, ktorého súčasťou je vstup do hradného podzemia. Čakanie na prehliadku si viete spríjemniť kávičkou či prechádzkou po nádvorí. Každoročne sa tu konajú zaujímavé podujatia, koncerty a festivaly.

2. Danubiana

Pre milovníkov moderného umenia je táto galéria ako stvorená. Múzeum sa nachádza v bratislavskej mestskej časti Čunovo na polostrove na toku Dunaja. Do Danubiany sa možno dostať autom či autobusom, no nezabudnuteľným zážitkom je plavba loďou z prístavu na Fajnorovom nábreží v Bratislave. Kultúrnu pamiatku, ktorú otvorili v roku 2014, navštívilo do dnešného dňa viac ako 100-tisíc ľudí a konalo sa tu viac ako 40 výstav.

Visit Danubiana by boat #danubiana#museum#modern#art#danube#bratislava#slovakia

Príspevok, ktorý zdieľa DanubianaMeulensteenArtMuseum (@danubianamuseum),

3. Zrúcanina hradu Pajštún

Ak vás zaujíma história a nerobí vám problém si za ňou vyšlapať do kopca, je pre vás tento výlet ako stvorený. Zrúcaninu hradu Pajštún nájdete pri obci Borinka neďaleko Stupavy. Kým hrad v minulosti strážil hranicu s Uhorskom, dnes je akousi "mekkou" bratislavských lezcov, ktorým ponúka takmer 100 ciest rôznej obtiažnosti. Samotný výstup netrvá dlho a za dobrého počasia sa vám dokonca naskytne výhľad na rakúske Alpy. 

4. Železná studnička

Prímestská rezervácia Železná studnička ponúka rodinkám bohaté športové aj kultúrne vyžitie. Pre milovníkov turistiky je zase východzím bodom pre ich víkendové potulky. Asfaltová cesta sem láka nielen cyklistov či korčuliarov, ale aj mamičky s kočíkmi. Okrem množstva zelene tu nájdete tiež bufety, hojdačky a miesta na opekanie. Odparkovať môžete pod Červeným mostom alebo vás sem vyvezie spoj číslo 43, ktorý odchádza z Patrónky a zastavuje na rôznych miestach v parku. Vyskúšať môžete aj lanovku, ktorá premáva zo Železnej studničky na dominantu hlavného mesta - vysielač Kamzík.

5. Schaubmarov mlyn

Najväčší potočný mlyn na Slovensku nájdu návštevníci v pezinskej mestskej časti Cajla. Jeho zrekonštruované interiéry hostia Galériu insitného umenia. Tunajšiu pôvabnú expozíciu, ktorú tvoria desiatky maliarskych a sochárskych diel slovenských umelcov, by si určite nemal nechať ujsť žiadny milovník krásy.

Súvisiace články

Najčítanejšie