Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Milovníci kníh sú milší ako fanúšikovia televízie
Zdielať na

Milovníci kníh sú milší ako fanúšikovia televízie

Archívna reportáž

LONDÝN / Podľa štúdie Kingstonskej univerzity majú milovníci kníh vyššiu hodnotu emocionálnej inteligencie ako ľudia, ktorí sú fanúšikmi televízie. Okrem toho štúdia hovorí, že fikcia umocňuje empatiu ľudí.

Podľa novej štúdie Kingstonskej univerzity, o ktorej píše The Independent sú ľudia, ktorí čítajú knihy milší a empatickejší. 

Štúdiu tvorili dotazníky, ktoré zisťovalipreferencie ľudí v oblasti kníh, televízie alebo hier. Potom bolo 123 zúčastnených testovaných na interpersonálne zručnosti, vrátane toho ako ľudia nazerali na pocity iných a či sa im snažili pomôcť. 

Výsledok ukázal, že ľudia, ktorí preferujú čítanie sú oveľa milší a konajú spoločensky prijateľnejšie oproti ľuďom, ktorí uprednostňujú sledovanie televízie. Obľúbenci televízie sú menej priateľskí a menej chápu pocity iných. 

Nie je kniha ako kniha

Dôležité je však povedať, že druh literatúry, ktorú opýtaní čítali má tiež veľký vplyv na emocionálnu inteligenciu. Fanúšikovia beletrie vykazovali pozitívne spoločenské správanie, no čitatelia dramatických a romantických kníh boli najpriateľskejší. 

Fanúšikovia experimentálnych kníh a komédií vykazovali schopnosť pozerať sa na veci z odlišných perspektív. Fikcia totiž podľa vedcov umocňuje empatiu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie